Миков: БСП няма да отстъпи от червените линии

Ивайло Анев 27 октомври 2014 в 15:10 1956 0

В 43-тото Народно събрание "БСП лява България" ще се държи като национално отговорна опозиция.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков по време на тържественото първо заседание на новия парламент.

Той призова всички партии да се въздържат от неясни формули на управление и отбеляза, че всеки кабинет, подкрепян от повече от една парламентарна група, е коалиционен.

Миков допълни, че БСП "няма да отстъпи от червените линии" в програмата си и ще бъде алтернатива на очертаващото се дясно управление.

"Днес изпитваме последиците не на 42-то Народно събрание, а на решенията от последните 25 години - неолиберализмът, който е пълно отрицание на социалната държава. Липсват действия за реформи, които повече се приказват, отколкото правят, посочи Миков.

„Ще надграждаме постигнатото в социалната сфера. Ние сме „за” продължаването на усилията за икономически напредък. Сам по себе си обаче той не гарантира социална справедливост. Имаме недовършени приоритети от предишното Народно събрание като борбата с бедността, прогресивното подоходно облагане, достоен размер на пенсиите, грижа за хората с увреждания и грижа за малкия и среден предприемач”, заяви още Михаил Миков.

По думите му сами по себе си изборите не решават нищо. "Предупреждавахме за това, но не бяхме чути. Най-важната задача за всички нас е да върнем страната ни на пътя на модерния парламентаризъм”, добави Миков.

"Днес изпитваме последиците не на решенията, които взе 42 НС, а на решенията от последните 25 години. Носим последиците от отсъствие на приемственост от различни правителства”, смята председателят на БСП.

Той завърши речта си с цитат от Бърнард Шоу: "Демокрацията е единствената форма на организация на държавата, която гарантира, че няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!