Менда Стоянова защити национализацията на пенсиите

OFFNews 17 декември 2014 в 09:45 6853 5

Менда Стоянова
Менда Стоянова

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) защити национализацията на парите за втора пенсия.

Чрез нея милиардите левове, събрани до момента в пенсионните фондове по лични партиди на родените след 31.12.1959 г. ще се влеят в Националния осигурителен институт, където лични партиди няма, а наличните суми отиват за пенсиите на сегашните пенсионери и държавата доплаща още половината, защото по традиция парите в НОИ не стигат.

Според Стоянова частните пенсионни фондове трябвало "да излязат на светло" и да убедят гражданите, че управляват правилно парите им. Тя не уточни защо се съмнява, че сега те са на светло.

Стоянова заяви още, че НОИ е по-сигурен стопанин на парите, защото негов гарант е държавата.

Решението не само да няма пенсионна реформа, а и направеното до момента да бъде зачеркнато чрез унищожаването на т. нар. втори стълб, при който 5% от осигурителната вноска на родените след 1960 г. задължително се трупат в лична партида в частен фонд, бе взето в неделя от премиера Бойко Борисов и представители на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Работодателски организации не присъстваха. Вчера, след като промените бяха прокарани между първо и второ четене чрез закона за бюджета в комисия в НС, финансовият министър Владислав Горанов се срещна с една работодателска организация, която гледа благосклонно на разрушаването на модела на пенсионна система.

Официално според записаното в проектозакона хората ще имат право да избират дали да продължават да отделят 5% от вноската, общо 12.8%, в частен пенсионен фонд или всичко да отива в НОИ. Младите, които сега излизат на пазара на труда обаче ще имат 1-годишен срок, в който да заявят дали искат 5% да отиват в лична партида в частен фонд. Ако не го направят, парите им до пенсия ще отиват в НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови