Лъжа или истина? Записана ли е поправката "Горанов" в програмата на ГЕРБ?

Владимир Йончев 21 декември 2014 в 09:35 13676 33

Гостуването на финансовия министър Владислав Горанов в предаването на Мира Иванова "Събуди се" по Нова телевизия

Скандалната поправка за прехвърлянето на допълнителната задължителна пенсия от частен фонд в НОИ е записана в предизборната програма на ГЕРБ, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

Водещата Мира Иванова попита: Защо беше толкова важно да се вземе това решение, защо беше толкова важно да се вземе набързо, защо зад гърба на партньорите, защо след като го няма в програмата на ГЕРБ?

Отговорът на Владислав Горанов: Има го в предизборната програма на ГЕРБ. Ако я прочетете, ще го видите!няма го в програмата на правителството.

Мира Иванова: В този ли вид точно?

Владислав Горанов: Точно в този вид!

Мира Иванова: Дума по дума?

Владислав Горанов: Дума по дума: Възможност за избор на лицата дали да се осигуряват за втора пенсия само в държавното обществено осигуряване или в държавното обществено осигуряване или универсални пенсионни фондове.

За разлика от Горанов обаче, OFFNews внимателно е чел предизборната програма на ГЕРБ.

В нея е записано следното:

Дване (вероятно "даване") на възможност на хората, чиито работодатели ги осигуряват в ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ пенсионни фондове да избират къде да се осигуряват и откъде да получават пенсиите си (от НОИ или от професионален пенсионен фонд);

Няма и дума за УНИВЕРСАЛНИТЕ пенсионни фондове.

Теоретично има възможност министърът на финансите да не знае разликата между универсални и професионални фондове, но от по-нататъшния разговор стана ясно, че Горанов прави тази разлика.

Остават възможностите да не си спомня какво пише в програмата на партията му. Или пък откровено да лъже.

Професионалните фондове са за работещите първа и втора категория труд и драмата с тях е от поне 3 години. Тогава стана ясно, че много от тях не са в състояние да платят полагащите се пенсии (най-вече на миньорите), защото НОИ не е събрал осигуровките от собствениците на мини, а държавата не е изпълнила ангажимента си за отмяна на ранното пенсиониране.

Драмата, която се обсъжда от седмица обаче е за универсалните фондове. В тях са парите за така наречената "втора пенсия". Вноските в нея се внасят от работещите в най-масовата трета категория труд. Според поправката "Горанов" именно тези лични партиди могат да бъдат прехвърлени в НОИ.

Ред по-горе в програмата на ГЕРБ е записано:

Продължаване на пенсионната реформа.

Основните неща, които останаха недовършени в нея са увеличаване на възрастта за пенсиониране и намаляване на възможностите за ранно пенсиониране. След среща със синдикатите ГЕРБ се отказа от увеличаване на възрастта срещу прехвърляне на личните вноски в държавния НОИ.

Намаляването на възможностите за ранно пенсиониране, започнато от служебното правителство на Георги Близнашки, пък бе отложено от ГЕРБ за неопределено време.

Третата замразена част от пенсионната система е съотношението на вноската между работник и работодател. По закон още през 2007 г. те трябваше да си делят вноските в съотношение 50:50. Съотношението обаче е замразено на нива 60% за работодателя и 40% за работника.

Като част от недовършената реформа многократно се е обсъждало и дали вноските за втора пенсия да се увеличат, за тези за НОИ да се намалят. КНСБ, които бяха основен защитник на поправката "Горанов" никога досега не са искали обратното, единствено Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" е застъпвал тезата, че втората пенсия е излишна и вноските трябва да отиват в НОИ.

ВИЖТЕ ТУК ДРУГИТЕ ТЕМИ, по които говори Владислав Горанов в същото предаване

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!