Кабинетът отпусна спешно 13 млн. лв. на кметове от ГЕРБ и за алеи в Банкя

Юлиан Христов 22 декември 2014 в 13:37 4697 11

Фонтанът в центъра на Банкя

Снимка turizamiotdih.com

Фонтанът в центъра на Банкя.

Предколедно правителството реши да отпусне близо 13 млн. лв. за поддръжката на инфраструктурата в няколко общини, чиито кметове са излъчени от партия ГЕРБ. 

Парите са част от одобрените на извънредното заседание на кабинета днес допълнителни разходи и трансфери за 2014 г. в общ размер до 67 481 180 лв. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и са за обезщетения, текуща издръжка и общинска инфраструктура.

Прави впечатление, че най-нуждаещите се от допълнителните средства общини, са с кметове, излъчени от ГЕРБ. 

По бюджета на община Пловдив отиват 1 363 438 лв. за доизграждане на спортния комплекс, а община Варна ще получи за реконструкцията на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта, в т.ч. и за "доставка на материали и оборудване с цел подобряване на възможностите за многофункционално използване и увеличаване капацитета", 9 797 000 лв.

Допълнителни пари ще получи и община Долна баня за доизграждане на център за работа с деца на улицата са осигурени 128 355 лв. За поддръжка на първи, втори и трети клас пътища, които преминават през населени места на територията на община Велико Търново са отпуснати 590 931 лв., а по бюджета на Столична община за изграждане, реконструкция и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари в Банкя1 131 316 лв.

Наред с общините пари получават и няколко министерства. За Социалното министерство са заделени 5 млн. лв. за изплащане на обезщетения и помощи за домакинствата. Най-много пари отиват в МВР - 30 млн. лв. за неразплатени разходи за текуща издръжка и обезщетения по закона за МВР. Министерството на отбраната пък ще получи 10 млн. лв. за погасяване на просрочени задължения на Военномедицинска академия (ВМА) към доставчици, за издръжка и капиталови разходи. Чрез Министерството на отбраната Националният военен университет „Васил Левски” получава близо 400 хил. лв. за неотложни текущи разходи за дейността на университета до края на 2014 г. 

По бюджета на Министерството на правосъдието също ще бъдат отпуснати 5 млн. лв. за обезщетения на пенсионирани служители от затворите. 

По бюджета на Комисията за защита от дискриминация ще бъдат преведени 100 000 лв. за текущи разходи, а Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще получи 3 млн. лв. за доставка на лабораторно оборудване, обзавеждане, консумативи и софтуер за нуждите на лаборатория за молекулярна диагностика, микробилогия, вирусология, имунология, паразитология и генетика за учебно-клинична база на Медицинския факултет.

За покриване на начислени лихви и такси по обслужване на дълга на общините към фонда за органите на местното самоуправление в България „ФЛАГ“ ЕАД държавата дава 974 140 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!