Йордан Бакалов ще предаде архивите при заповед на военния министър

Ива Оприкова 20 май 2015 в 13:22 3718 1

Снимка БГНЕС

Новият шеф на служба "Военна информация" Йордан Бакалов ще предаде част от архивите на Комисията по досиетата в момента, в който получи заповед от министър Ненчев.

В кулоарите на парламента пред журналисти бившият министър на МВР в служебния кабинет на Георги Близнашки посочи, че "върховенството на закона е над всичко"  и ще изпълни заповедта, такава каквато е. 

„Не ме притеснява, че ме назначават в навечерието на приемането на Закона за военното разузнаване“, посочи Бакалов.

По рано днес от парламентарната трибуна бившият военен министър Ангел Найденов обяви назначението на Бакалов в "12 без 5" като провокация на министър Ненчев

Бившият депутат от СДС, който дълги години следеше специалните служби от парламента, заяви, че ще приключи с изявите си в публичното пространство заради естеството на службата, която ръководи.

"Амплоато ми на политик приключи и нещата, които се решават във "Военна информация" няма да бъдат огласявани в публичното пространство", коментира пред журналисти новият шеф. 

Йордан Бакалов замести на поста Веселин Иванов, който бе уволнен от военния министър Николай Ненчев. Министърът мотивира уволнението му с това, че двамата не са успели да постигнат консенсус по важни въпроси за работата на службата, "особено по кадровото й развитие, където 39 % от ръководния състав е назначен преди 1991 г.". Сред мотивите за освобождаването на Иванов е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО.

Йордан Бакалов ще бъде вторият цивилен директор в историята на българското военно разузнаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!