Изтекоха страници от доклада по "Червей"

OFFNews 23 февруари 2015 в 13:52 10111 5

Три страници от доклада на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средста (БКСРС) по проверката на разработка "Червей" бяха публикувани на сайта balkanleaks.eu.

Констатациите на Бюрото, които могат да бъдат прочетени, вече са оповестявани както от председателя му Бойко Рашков, така и от главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов. Става въпрос за това, че исканията за СРС, които са разписани от съдия Владимира Янева, не са били мотивирани, прилагани са извън законовия срок от 180 дни и са били по разследване за престъпления по служба, които нямат характера на тежки. Според Закона за СРС едно от изискванията за подслушване е именно да има извършено тежко престъпление. 

От текстовете става ясно, че пряка отговорност по контрола на прилагането на СРС-та по "Червей" са имали тогавашния директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, председателят на СГС Владимира Янева и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

За най-интересното от доклада обаче няма факсимиле, а само преразказ на balkanleaks.eu.

В статията на balkanleaks.eu към факсимилетата е записано, че СРС са прилагани при наличие на фактически грешки – сгрешени имена, ЕГН, адрес, номера на автомобили и телефони. Това би могло да означава, че освен подслушване телефоните на конкретни лица е имало и физическо проследяване на автомобилите им и маршрутите, по които те са се придвижвали. 

Части от доклада на БКСРС бяха разсекретени и представени на Висшия съдебен съвет (ВСС) и депутатите в специализираните комисии. Към момента не е ясно дали изтеклите страници са от разсекретените части на доклада.

Миналата седмица на заседание на вътрешната комисия в парламента стана ясно, че агенти на ДАНС са искали достъп до сървъри на МВР. Това е станало с личното съдействие на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, като за тази дейност няма негова писмена заповед. Съдействие е оказвал и Тодор Костадинов, който от своя страна разпореждал на бившия шеф на ОДМВР-Бургас Милен Димитров да оказва съдействие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!