Избраха Цецка Цачева за председател на парламента

Единствено "Атака" от 8-те парламентарни сили отхвърли кандидатурата

Ивайло Анев 27 октомври 2014 в 16:10 2227 4

Цецка Цачева (ГЕРБ) беше избрана за председател на 43-то Народно събрание. Тя бе единственият кандидат, а кандидатурата й бе издигната от ГЕРБ.

Цачева оглавяваше парламента в рамките на мандата на 42 Народно събрание. Тя бе избрана с 219 гласа „за”, 12 „против” и 1 „въздържал се”.

ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, ББЦ и АБВ подкрепиха кандидатурата й, а от "Атака" гласуваха против.

Ангел Найденов от „БСП лява България” декларира, че групата му ще подкрепи кандидатурата на Цачева не само заради резултатите от изборите и опита на Цачева.

Подкрепата на социалистите демонстрирала разбиране за необходимостта от знак за новите отношения в 43-я парламент, за очаквано и търсено от българските граждани ново политическо и парламентарно поведение - поведение, което напуска територията на враждебността и на омразата, не изключва противопоставянето и различията, но не включва първосигналните агресия и противоборство.

В мое лице имате предвидим председател на 43-тото Народно събрание, заяви Цачева. 

„Ще продължа да развивам добрите инициативи на моите предшественици. Ще продължа линията на прозрачност и откритост на Народното събрание. Ще разчитам на опита, на диалогичния тон, на честния и открит дебат на всеки един от Вас”, обясни Цачева и благодари за доверието.

„Тежката действителност изисква спешни законодателни мерки, длъжни сме да излъчим управление” ,заяви Цачева.

По думите й всички, които днес са тук са категорични , че националното богатство трябва да се събира, а не да се разпилява и посочи, че трябва да държат сметка и за усложняващия се свят извън България.

„В този сложен и постоянно движещ се свят ние имаме партньори в лицето на ЕС и НАТО, укрепването на членството ни с тях и активната ни съвместна работа е залог за бъдещето на страната ни”, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови