Ива Йорданова подаде оставка

OFFNews 21 октомври 2014 в 19:19 6656 35

Снимка Ива Йорданова.

Назначената за зам.шеф на Агенцията за българите в чужбина Ива Йорданова подаде оставка.

Йорданова изпрати писмо до медиите, с което аргументира решението си. OFFNews.bg научи, че тя незабавно ще депозира оставката си в Министерския съвет. E-mail-ът, от който е изпратено писмото, е на Ива Йорданова, разбра още OFFNews.bg.

Публикуваме писмото в пълния му вид:

Днес, 21 октомври 2014 година, аз, Ива Евгениева Йорданова, подавам оставка от позицията заместник -председател на Държавна агенция на българите в чужбина (ДАБЧ).

Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат.

Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност, а именно: да бъда малка брънка от процеса на разкриване и огласяване на системните нередности, свързани със съществуващи от години противоречиви процеси около издаването на удостоверения за български произход и облагите, които те са носили на различни хора.

Подавам оставка, защото съм представител на протестиращите хора. Тези, заедно с които повече от година бяхме по площадите. И защото не мога да допусна името ми да бъде свързано с каквито и да било твърдения за непрозрачни кадрови назначения.

Подавам оставка, защото знам, че трябва и мога да отговоря на изискванията, отправени в откритите писма на българите в чужбина през последните дни.

Подавайки оставка, вярвам и знам, че с работата си в поверения ми ресор „Българи в чужбина“ през последните два месеца като част от служебното правителство и политическия кабинет на заместник министър-председателя Илияна Цанова съм направила първи крачки в правилна посока за информиране и създаване на условия на българите извън страната да бъдат активна част от българския политически живот и организацията на изборните процеси.

Не подавам оставка по причини, свързани с личния ми живот, защото като човек, живеещ в 21 век, смятам, че хората трябва да бъдат оценявани според работата и постиженията им, а не според слухове, интриги и непристойни коментари за личния им живот.

Подавам оставка, защото така трябва да постъпват достойните хора.

Ива Йорданова

Оставката на Йорданова идва, след като на 16 октомври тя бе назначена за зам.-директор на Агенцията за българите в чужбина.

Връзката на Йорданова с Божидар Лукарски и позицията й на председател в Контролния съвет на партията на Меглена Кунева ДБГ (Йорданова беше на поста до 22 август тази година) провокираха вълна от недоволство срещу назначението.

Йорданова стана известна и с участието си в конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави".

Българи, живеещи в чужбина, изразиха възмущението си от непрозрачното назначение чрез писмо, изпратено до служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, вицепремиерът Илияна Цанова, ДАБГ и до самата Йорданова.

Българите изразиха възмущението си от факта, че при назначаването на Йорданова от Министерския съвет изтъкнаха, че тя има заслуги за организацията на предсрочните парламентарни избори, каквито всъщност не е имала.

Те настояха за конкретни критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначаване на отговорни позиции в ДАБЧ, за разработване и прилагане на ефективни политики за достигане на максимален брой българи в чужбина "не само по време на избори", за анализ на работата на Агенцията.

Подписалите писмото настояват и за конкретна програма за действие въз основа на анализите за подкрепа на интересите на българските граждани извън страната.

Въпреки критиките Близнашки и Цанова защитиха назначението на Йорданова, като служебният премиер дори нарече нападките сексизъм

Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк.

По времето на служебния кабинет Йорданова създаде мрежа от Фейсбук групи с българи в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!