Заради болни депутати отложиха промените в Конституцията

Симона Костадинова 22 май 2015 в 10:54 3101 5

Внасянето на проекта за промени в Конституцията в деловодството на парламента беше отложено. Причината са болни депутати, които отсъстват, но желаят да положат подписа си върху проекта. 

Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който говори пред журналисти в кулоарите на парламента.

"Засега 124-125 депутати са се подписали до момента, другата седмица ще ги внесат. Колеги са заявили, че желаят да се подпишат, но днес отсъстват поради здравословни парични. Ще се съобразим с тях", заяви Цветанов.

Той обясни, че проектът за промени в конституцията е финализиран и остава само да бъде подписан и внесен. "Има политически консенсус между подписалите се партии и се надявам, че дебатите, които ще се водят, ще получим подкрепата и на другите партии".

Цветанов обясни, че в предложението, което е внесено, няма текстове за прокуратурата, както са искали от РБ:

„Знаете, че имаше заявени допълнителни претенции от РБ. Те обаче не намират място в така събраните подписи към настоящия момент. Предполагам, че когато се осъществят разговорите на работно ниво, ще се стигне до финалния вариант, който ще бъде внесен в пленарна зала за гласуване и тогава се надявам да бъде подкрепен и от други партии“, обясни Цветанов.

Той каза още, че са стигнали до консенсус в проекта за промени в Конституцията да се намали мандата на ВСС на 4 години.

„За мандатността на ВСС- знаете, че първоначалния вариант беше 5, след това имаше виждане за 4, за 3. Това, около което се обединихме всички и подписите, за което са събрани, е за 4 години“, каза той.

По думите на Цветанов приложението, което ще бъде внесено, включва темите, по които партиите са говорили, и "всичко е публично известно през поселените 2 седмици".

Заяви, че мнозинството не се разпада и даде за пример подкрепата на премиера Борисов за промените в пенсионната реформа, които готви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин

Той добави, че не го притеснява това, че ВКС забавя решението си по делото срещу него и не знаел защо е забавянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews