Забраниха изсичането на дървета през нощта

Симона Костадинова 17 юли 2015 в 10:43 3390 1

Снимка Михаил Константинов

Незаконна сеч край Рила

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за горите, които забраняват изсичането на дървесина през тъмната част на денонощието.

Именно изразът "тъманат част на денонощието" предизвика широки дебати при гледането на промените на първо четене и дебатите около закона преминаха в спорове кога точно е ден и кога нощ.

Тогава част от народните представители заявиха, че не било ясно кой точно ще определя кога изгрява и залязва слънцето и дали има или няма нарушение. Затова между двете четения са направени промени, които ясно определят кога е "тъмната част на денонощието". Тези изменения, с които комисия по земеделието и храните предлага определение за това кога е нощ, обаче не успяха да се гласуват денс в зала.

Текстовете гласят:

"Тъмната част на денонощието" е:
а) от 18.30 часа до 06.30 часа- за месеците ноември, декември и януари;
б) от 20.30 часа до 06.00 часа - за месеците февруари, март и парил;
в) от 22.00 часа до 05.00 часа - за месеците май, юни и юли;
г) от 21.00 часа до 06.00 часа - за месеците август, септември и октомври"

Освен това вече ще е задължиктелно на камионите, които превозват дървесина, да бъдат поставени GPS устройства, който задължително да са в изправност и да бъдат включени. Според управляващите така би трябвало да се постигне ефективен контрол при транспортирането на суровината.

Беше отхвърелно предложение на независимия депутат Велизар Енчев, които предвиждаха износът на необработена дървесина, добита от държавни гори, да може да се извършва само от държавни предприятия. Според него това щяло да ограничи злоупотребите. По време на дебатите от БСП също застанаха зад идеята. Валери Жаблянов дори се обърна към управляващото мнозинство с думите: "Има нещо объркано в това опозицията да убеждава управляващите да печелят пари".

Депутатът от ПФ Димитър Байрактаров обаче обясни, че подобно решение би довело до злоупотреби.

По време на дебатите стана ясно, че председателя на парламентарната комисия по земеделието и храните Румен Христов от Реформаторския блок (РБ) е в конфилкт на интереси, тъй като е в бизнеса с дървесина. От БСП призоваха той да бъде сменан като докладчик. Христов от своя стана уважи желанието им и помоли зам.-председателят на комисията Цвета Караянчева от ГЕРБ. Той обаче подчерта, че винаги е съобщавал за евентуален конфликт на интереси и не е гласувал този закон в комисията по земеделие и храни, нямало да гласува и в зала.

Друго предложение на Велизар Енчев също беше отхвърлено - горските инспектори да получават най-малко три минимални работни заплати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови