Еврокомисията отново ни предупреждава за „Южен поток“

OFFNews 25 април 2014 в 22:17 4961 9

Европейската комисия е обезпокоена от промените в българския закон за енергетиката, защото с въвеждането на термини като "морски газопровод" се търси изключване на част от "Южен поток" от европейските норми.

Това заяви пред БНР Сабине Бергер - говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Тя подчерта, че европейското законодателство се отнася и за териториалните води на България.

Комисията винаги се е опитвала да намери в диалог с Русия цялостно решение за функционирането на "Южен поток", по цялата му дължина. Затова няма никакви основания да приемаме нарушения на европейското законодателство, които биха отслабили позицията на Европейския съюз в този диалог. България, както и другите засегнати страни, се съгласи Комисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около "Южен поток". Това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми, коментира Сабине Бергер.

Ние очакваме България да обезпечи развитието и функционирането на "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство. Преди да започне строителството, трябва да се спазят правила, свързани с обществените поръчки и екологичните изисквания, а преди газопровода да заработи, трябва да се спазят нормите, свързани с вътрешния енергиен пазар. Газовата директива засяга функционирането и собствеността на газопроводите. Освен нея обаче има европейски норми, свързани с фазата на изграждане – вече споменах обществените поръчки. Ако "Южен поток" бъде изграден или започне да работи в нарушение на европейското законодателство, то ние ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме спазването му, коментира още Бергер.

Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев в Брюксел след среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Очаква се двамата да имат следващи разговори преди второто четене на закона в българския парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!