ЕК: Замразяваме „Южен поток“ заради обществените поръчки

OFFNews 03 юни 2014 в 11:48 20746 13

Шантал Хюс

Снимка ec.europa.eu

Притесненията на Европейската комисия около договора на България по „Южен поток“ са свързани с начина, по който се възлагат обществените поръчки по проекта, съобщи за БНР Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря по вътрешния пазар Мишел Барние.

Хюс заяви, че опасенията на Брюксел са в две основни направления. Първата критика е свързана с факта, че на дружеството „Южен поток“ - България е възложено да проектира, финансира, да строи и да управлява газопровода, без преди това компанията да се е явила на конкурс.

„Знаете, че европейските договори предвиждат прозрачност, недискриминация, равни възможности. Това е въпрос на справедливост към всички заинтересовани“, посочи Хюс.

Вторият проблем, по думите й, е „Южен поток“ - България наема подизпълнителите си – предимно от България и Русия, отново без конкурсни процедура.

„Имам предвид, че се създават условия „Южен поток” – България да наема подизпълнители, да определя фирми, най-вече от Русия и България, които да се ползват с преференции, вместо поръчката да се обяви в официалния вестник на Европейския съюз. Тук отново има противоречия с правилата за недискриминация и равни условия, а тези принципи са много важни за вас и искаме да гарантираме спазването им“, посочи говорителят на Мишел Барние.

Шантал Хюс е категорична, че проектът трябва да бъде спрян до синхронизирането на всички договори с европейското законодателство.

Пред изграждането на газопровода "Южен поток" няма и не може да има никакви пречки. Това заяви заместник-ръководителят на "Газпром" Александър Медведев на пресконференция в Москва на тема ”Експортът и повишаването на сигурността на газовите доставки за Европа”.

Въпреки негативните изказвания на някои европейски чиновници "Газпром" не възнамерява да се отказва от своите планове за "Южен поток" и има готовност да построи газопровода самостоятелно, без външни инвестиции, подчерта Александър Медведев, който е генерален директор на "Газпром Експорт".

Медведев все пак изрази надежда, че няма да се стигне до такива решения и че "Южен поток" ще се изгражда чрез механизма на проектното финансиране, който успешно е бил приложен при такива проекти като "Северен поток" и "Сахалин-2".

Александър Медведев отговори и на твърденията, че Европа може да мине и без газ от Русия:

Ограничаването на износа на руски газ е невъзможно. Това би нанесло удар по конкурентоспособността на Европа. Все пак 40 години работим за това сътрудничество и преживяхме не една криза. Нашите отношения се характеризират с взаимна зависимост. "Газпром" е готов да доставя на Европа толкова газ, колкото тя поиска, подчерта Александър Медведев.

Тазгодишните планове на руския газов гигант са да достави на Европа над 158 милиарда куб. метра синьо гориво, което е с 20 милиарда по-малко от миналата година, при средна цена от 387 долара за хиляда куб. метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!