Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Държавата ще финансира частните училища и детски градини

Ивайло Анев 03 септември 2015 в 15:47 4330 6

Частните училища и детски градини вече ще могат да получават субсидия от държавата.

Това реши Народното събрание с окончателното приемане на част от текстовете от Закона за предучилищното и училищното образование на второ четене. Проектът на ГЕРБ е с основен вносител бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова. Той беше готов още по време на първия мандат на ГЕРБ, но предсрочното сваляне на кабинета попречи на приемането му в парламента. Тогава възможността за субсидиране на частните образователни структури бе един от текстовете, предизвикали остра полемика и протести.

Ако този път внушителният по обем закон бъде приет изцяло, частните училища и детски градини ще могат да получават субсидия, ако се съгласят да освобождават от такса 20% от учениците и таксуват само дейностите, които държавата не покрива.

По изчисления на Министерството на образованието, ако всички детски градини и училища (около 1% от общия брой) решат да се възползват, това ще струва на държавата около 16 млн. лв. на година.

Вносителите защитават предложението си с аргумента, че така се осигурява равен достъп до образование на всички деца, съгласно конституцията, според която образованието до 16-годишна възраст е задължително и безплатно.                                                        

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews