Дългът мина с гласовете на ДПС и АБВ

OFFNwes 25 февруари 2015 в 14:17 10984 59

Снимка Ивайло Анев

Резултатите от гласуването

Ратификацията за нов дълг от 8 млрд. евро мина на първо и второ четене в парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ.

Изненадващо в последния момент ДПС и АБВ решиха да подкрепят дълга. Депутатите от Патриотичния фронт гласува предимно "въздържал се".

При гласуването на първо четене законопроектът беше подкрепен от 161 депутати. От РБ един - Радан Кънев, гласува против и поиска изявление след отрицателен вот, но председателката Цецка Цачева му напомни, че миналата седмица се е изказвал и сега няма право на подобно изказване. 

По предложение на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова ратификацията се гласува и на второ четене днес (обикновено така се прави с всички подобни документи, защото те се водят договор, в който не могат да се правят промени).

БСП се опита да бойкотира второто гласуване. Социалистът Румен Гечев обяви, че е внесъл предложение в деловодството да бъдат изтеглени само 3.5 млрд. евро, колкото са нужни, за да се върне заема за КТБ, но не му обърнаха внимание. 

Георги Кадиев пък предложи да се запише 7 млрд. евро вместо 8 млрд. евро дълг в проекторешението предвид поетия от Горанов ангажимент да бъдат изтеглени 2 млрд. лв. по-малко. 

Цачева им обясни, че няма как да се променят числата в подписан вече договор.

Радан Кънев посочи, че парламентарната група ще подкрепи и на второ четене законопроекта. Той благодари на депутатите от ДПС и АБВ и по-специално на ДПС, защото са в опозиция. „Коректното и отговорно политическо поведение трябва да се отразява”, коментира той.

Той обясни и защо е гласувал „против” на първо четене, подчертавайки, че позицията на Реформаторския блок за подкрепа на споразумението е останала непоколебима.

„Подкрепяхме го без най-малкото колебание. Не трябва да остане в обществото и най-малкото съмнение, че нещо може да постави под въпрос парламентарното мнозинство. Това е решението, в името на което сме се обединили. Това е форматът, който е подписал много амбициозна управленска програма”, подчерта Реформаторът.

По предложение на Цветомир Михов от ГЕРБ дебатът преди гласуването на второ четене беше прекратен предсрочно.

Ратификацията на договора за дълга мина и на второ четене със 156 гласа "за", като той получи подкрепата от същите партии, които го подкрепиха и на първо четене.

Така депутатите одобориха вземането на 8 милиарда евро нов дълг, планиран от правителството за 3-годишен период (2015-2017).

Документите са три: договор за дилърство между България в качеството на емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, HSBC Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри; договор за агентство между България и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето и акт за поемане на задължения от България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!