Дончев: Кънев-премиер не е шега. Кунева: Не сме го обсъждали

Ивайло Анев 02 ноември 2014 в 19:09 11134 21

Снимка Ивайло Анев

"Предложението ни Радан Кънев да бъде министър-председател не е шега", това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ след срещата между двете формации, която продължи повече от шест часа.

Меглена Кунева от Реформаторския блок заяви, че то не е било предмет на обсъждане и допълни, че това е интересно предложение, но от Блока са се концентирали върху програмната декларация.

"До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България", допълни Кунева.

По думите й на срещата са били изчистени част от текстовете и остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще бъдат огледани.

"На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени за програмна декларация достатъчно подробно с подточки”, заяви Кунева.

Тя беше категорична, че ако програмната декларация бъде приета, както е била изготвена на срещата, това дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. 

Томислав Дончев, който е част от преговорния екип на ГЕРБ, заяви, че са необходими предложения от страна на Реформаторския блок – техните виждания за структура, персонален състав на Министерски съвет и секторите, по отношение на които имат готовност да носят отговорност.

„Към момента това, което спира процеса по изготвяне на коалиционно споразумение, е липсата на този текст. Когато имаме предложения, преговорите могат да продължат”, добави Дончев. По неговите думи следващата необходима стъпка, за да има правителство, е коалиционно споразумение.

„Имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тази нощ предстои да бъде редактиран и окончателно приет утре сутринта. След това имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на Патриотичния фронт, така и АБВ. Надявам се в този период на време текстът да бъде обществено достояние”, заяви Томислав Дончев.

"Програмната декларация е основа на регламентиране на разбирането ни за това как трябва да се осъществи управлението. Изпращайки я към нашите потенциални партньори, ние предлагаме да направят допълнение, но не и изменения."Това каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Тя заяви, че от ГЕРБ настояват от РБ да направят персонални предложения, защото много държат да има качествени ръководители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!