Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутатите приеха бюджета на НЗОК на първо четене

Нели Чолашка 09 декември 2014 в 14:57 1705 1

Депутатите приеха проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на първо четене след повече от три часа дебати.

Извънредното заседание днес започна с искането на оставката на здравния министър Петър Москов от страна на ДПС заради "език на омразата" по повод нападенията на лекари от спешната помощ в ромските квартали. По-късно и социалистът Георги Кадиев поиска оставката на Москов.

„Най-големият проблем на този бюджет е, че ги няма медицинските цели", обяви в дебата д-р Хасан Адемов от ДПС.

Той напомни на Москов, че е обещал да намали разходите, а всъщност ги увеличава. Къде е реформаторският подход тук?", попита Адемов.

Емил Райнов от БСП пък обясни на здравния министър, че с предизборни обещания, трикове и музикални постове във Фейсбук не се правят здравни реформи.

Острието на социалистите Мая Манолова също не пропусна да атакува Петър Москов от трибуната и му предрече, че няма да изкара цял мандат начела на Министерството на здравеопазването.

Тя обяви още, че Москов идва неподготвен в парламента.

"Уважаема, г-жо Манолова, скъпа Мая, вие казвате, че не разбирате. Аз зная, че не разбирате, но няма защо цяла България да го разбира. Аз казах ясните си аргумент в опит да отговоря на д-р Адемов, зная, че той разбира", отговори й Москов.

Проектобюджетът на Касата е в размер на 3,155 млрд. лв. или почти толкова колкото тази година, като се включат двете актуализации през 2014 г.

С 16 млн. лева е увеличен фондът за възнаграждения в Спешната помощ, има предвидени повече пари за заплати в психиатричните болници.

6 млн. лв. повече ще бъдат отпуснати на Фонда за лечение на деца, а 5 млн. лева повече ще има за ин витро процедури, финансирани от държавата.

Той беше приет на първо четене със 121 "за" и 66 "против". Не стана ясно кои партии са го подкрепили, защото председателката на НС Цецка Цачева не даде гласуването по партии.

Общият бюджет на държавата, който мина вчера на първо четене в парламента, беше подкрепен от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews