Депутатите облекчиха поставянето на сергии по плажовете

Нели Чолашка 29 април 2014 в 16:25 5506 4

И последните промени в закона за Черноморието няма да го спасят от презастрояване.

С промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са компилация от проект на БСП и проект на ГЕРБ, всъщност се облекчиха условията за концесионерите на плажовете.

Отново не бяха приети текстове, за които настояват еколозите, които ще спрат застрояването на плажната ивица и няма да позволяват занапред казуси като "Карадере".

Текстовете, които те предложиха на депутатите, забраняват строителство в онези територии от зони А и Б на Черноморското крайбрежие, които съвпадат със защитени зони от екомрежата "Натура". Те обаче бяха отхвърлени от парламентарните комисии по регионално развитие и околна среда. 

Текстовете, които бяха гласувани, предвиждат преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други дейности да могат да се поставят и в т. нар. зона А на Черноморското крайбрежие, която обхваща 100 м от брега.

Според поправките сергии вече ще могат да се поставят върху 2% от общата площ на плажа. Досега ограничението беше търговски обекти да има върху 1% от активната площ. Увеличението е близо 4 пъти, защото вече се взима за база общата площ, твърдят експерти.

Според социалистите въведената от предишния кабинет забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.

Промените предвиждат още всички концесионни договори за плажовете да се подписват за 20 години. Не беше прието предложението на Янаки Стоилов от БСП заварените договори да бъдат удължени. 

Предвидено е още наемната цена да се определя във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя. 

Прието беше и предложението на ГЕРБ черноморските общини сами да определят периода за забрана на строителните дейности.

Всяка година най-късно до 1 март, по предложение на кмета, общинските съвети ще определят периода и курортите, в които се забраняват строителни и монтажни работи. Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството ще бъде забранено от 15 май до 1 октомври, както беше досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови