Делчев от РБ: Още преди месец казах, че ще отсъствам

Ивайло Анев 07 юли 2015 в 19:11 4653 10

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ)

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ) заяви във Фейсбук, че е предупредил преди месец, че днес няма да може да присъства на заседанието на временната парламентарна комисия за промените в Конституцията.

По-рано днес комисията отхвърли предложените промени в основния закон.

От заседанието обаче отсъстваха двама депутати от управляващото мнозинство - Димитър Делчев от Реформаторския блок, представител на ДГБ и Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт, които не можеха да обърнат гласуването, въпреки че са декларирали своя положителен вот. На заседанието днес 5 от членовете на комисията гласуваха "за", 6 гласуваха "против", а 1 - "въздържал се", така че дори с гласовете на Делчев и Ревизоро, внесените от Цецка Цачева промени нямаше да минат. Незнайно защо двамата представители на БДЦ гласуваха различно - единият гласува "за", а другият - "въздържал се".

Във Фейсбук профила си Делчев обясни, че е отсъствал заради участие в Хелзинки, в качеството му на зам.-председател на българската делегация на Парламентaрната асамблея на ОССЕ.

"Виждам, че обсъждането за гласуването днес във Временната комисия за промените в Конституцията се отмества в посока на това кой е присъствал и кой не. Искам много категорично да заявя, че съм обявил поне преди месец, че днес ще отсъствам и не желая да се злоупотребява с това", категоричен е депутатът.

Според поста му форумът, на който присъства, е изключително важен и решенията, които ще се вземат, са от ключово значение за политиката на Организацията през цялата година.

Публикуваме цялото изявление на Делчев във Фейсбук без редакторска намеса:

Искам обаче и да заявя, че не моето отсъствие днес нанесе вина, а присъствието на депутати от партии, които вече веднъж подкрепиха стратегията за съдебната реформа. Ако можех да гласувам дистанционно, то щях категорично да застана зад предлаганите промени в Конституцията. Съдебната реформа няма алтернатива и ако искаме да отговорим на очакванията на гражданите като депутати трябва да я подкрепим в пленарна зала", заявява още Делчев.

Виждам, че обсъждането за гласуването днес във Временната комисия за промените в Конституцията се отмества в посока на това кой е присъствал и кой не. Искам много категорично да заявя, че съм обявил поне преди месец, че днес ще отсъствам и не желая да се злоупотребява с това, че днес качеството ми на зам.председател на българската делегация на Парламентaрната асмблея на ОССЕ ме задължава да бъда в Хелзинки. Моите колеги знаеха това и можеха да отложат гласуването с два дни. 

Форумът тук е изключително важен и решенията, които ще се вземат, са от ключово значение за политиката на Организацията през цялата година. В програмата ми беше включена среща с председателя на ЕНП Жозеф Дол, с когото обсъдихме кризата в Гърция и как тя ще повлияе на България. От него получих уверение, че страната ни има подкрепата на европейското семейство за осъществяване на реформите в правосъдния сектор.

Искам обаче и да заявя, че не моето отсъствие днес нанесе вина, а присъствието на депутати от партии, които вече веднъж подкрепиха стратегията за съдебната реформа. Ако можех да гласувам дистанционно, то щях категорично да застана зад предлаганите промени в Конституцията. Съдебната реформа няма алтернатива и ако искаме да отговорим на очакванията на гражданите като депутати трябва да я подкрепим в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!