Двама бивши членове на ВСС живеят незаконно в държавни жилища

Констатациите по "Червеи" са много смущаващи, решен съм да има наказани, заяви правосъдният министър Христо Иванов

OFFNews 13 февруари 2015 в 08:10 2347 4

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Христо Иванов, министър на правосъдието

Трима души живеят незаконно във ведомствени жилища на Министерство на правосъдието.

Това обяви правосъдният министър Христо Иванов пред bTV тази сутрин.

Двама от тях са бивши членове на Висшия съдебен съвет, от предишния му състав, а от думите на министъра стана ясно, че са жени.

За третия той заяви: "Дори не знам на какво основание е бил настанен".

Министърът не спомена имената им.

OFFNews изпрати запитване до Министерството на правосъдието, от което очакваме подробности за случаите.

Темата бе повдигната по повод скандала с бившата зам.-министърка на правосъдието Сабрие Сапунджиева (ДПС), която живя незаконно във ведомствено жилище. Тя го е освободила на 4 февруари, по думите на министър Иванов.

"С облекчение мога да кажа, че най-накрая госпожа Сапунджиева направи правилното нещо и най-накрая освободи това жилище, мисля в сряда, а за ремонта му е сезирана прокуратурата", каза министър Иванов.

Министърът коментира и разработката "Червеи" за подслушване и следене на хора, свързани с протестите срещу кабинета "Орешарски".

Исканията за използване на СРС са били поискани от дирекция "Сигурност" и разрешени от председателя на Софийски градки съд.

"Що се отнася до начина, по който са били издадени, констатациите са много смущаващи", заяви министърът и увери, че ако има основание, трябва да бъде търсена дисциплинарна отговорност на съдии.

В доклада на ръководителя на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков пред ВСС няма имена, г-жа Владимира Янева е председател на съда и изглежда става дума за нея, но не мога да го твърдя със 100% сигурност, защото не съм го виждал документално, каза министър Иванов.

Той бе категоричен, че този, който е издавал разрешенията, трябва да понесе отговорността си. "Аз съм решен да стигнем до това, но нека не прибързваме с присъди. Отговорност ще бъде понесена, гарантирам", заяви министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови