„Газпром“ пише закони от името на Михаил Миков (видео)

И Реформаторите бръкнаха в пощата на врага

OFFNews 16 май 2014 в 12:04 26235 48

Газпром

Кореспонденция между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), която доказва, че промените за „Южен поток“ са спуснати от Русия, показаха на пресконференция днес от Реформаторския блок.

От Блока показаха писмо, изпратено от изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев до енергийния министър Драгомир Стойнев. Писмото, изпратено на 13 декември 2013 г., гласи:

„Изпращаме на Вашето внимание Решение на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД, с което се препоръчва на МИЕ на Междуведомствената Работна група по Проект Южен поток да бъдат разгледани предложенията за законодателни промени, направени от „Южен поток България“ АД, с отразени в тях предложения на БЕХ ЕАД, както и предложенията, направени от Sout Stream Transport BV, отнасящи се за морската част на Проекта Южен поток.“ (Публикуваме цитата без редакторска намеса - бел. ред.)

В писмото, член по член, са предложени корекциите в Закона за енергетиката, които изключват българския участък от тръбата на „Южен поток“ от европейското законодателство. Особено любопитен е фактът, че Русия е приписала законодателните промени на председателя на парламента Михаил Миков, защото неговото име стои като вносител.

До министър Стойнев са спуснати и мотиви към законодателните корекции, под които стои името на министър-председателя Пламен Орешарски. В тях се посочва, че веднъж приети, корекциите не следва задължително да бъдат съобщавани на Европейската комисия.

Реформаторите отказаха да отговорят на въпроса откъде са се сдобили с тази кореспонденция.

От Блока смятат, че целта на управляващите е да засилят енергийната зависимост на България от Русия и умишлено пречат на ЕС да формира самостоятелна енергийна политика. Реформаторите са категорични, че българската енергетика се управлява директно от Москва.

Дясното обединение настоява законопроектът, който мина на първо четене през април, да бъде спрян.

Реформаторите смятат, че енергийното министерство трябва да разкрие цялата кореспонденция по проекта „Южен поток“ и да отговори публично защо допуска намеса на чужда сила във вътрешните работи на страната. От Блока считат за недопустим фактът, че законодателство, касаещо националната сигурност, се спуска от Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!