ГЕРБ прекрати предсрочно разговорите с екипа на ББЦ, няма да има партньорство

Нели Чолашка 17 октомври 2014 в 15:16 5575 43

Снимка Сергей Антонов

Преговорите между екипите на ГЕРБ и ББЦ

Преговорите между екипите на ГЕРБ и ББЦ приключиха само за два часа, след като с останалите политически формации екипът на Бойко Борисов говори между 4 и 6 часа.

Разговорите бяха по-кратки по предложение на нашия преговорен екип, защото не можеха да продължат като разговори по същество, обясни Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

Не получихме достатъчно уверения за това, че екипа на ББЦ има готовност да постави обща политическа позиция на своята партия, а не лични мнения, обясни Бъчварова. 

Менда Стоянова от ГЕРБ уточни, че са обсъдени само 4 от 18-те приоритета на ГЕРБ и са постигнали съгласие само за един.

Само по точка първа – запазване на евроталнатическата ориентация и поетите международни ангажименти на страната, постигнахме съгласие, обясни Стоянова.

По останалите три точки имали сериозни различия, драстични били разминаванията по финансовата и данъчната политика.

Решихме да прекратим дебата, защото по тези цетири точки констатирахме диаметрални различия, обяви още Менда Стоянова.

От думите й стана ясно, че преговорният екип на ГЕРБ подробно се е запознал с програмата на ББЦ.

„Нашите колеги се опитаха да подкрепят нашите виждания, нашите основни приоритети с аргумента, че тяхната програма е разработвана за два мандат и биха могли за този първи мандат да отстъпят от тези свои предизборни, обещания от тази своя програма.

Това ни притесни. Такова разминаване между предизборна програма и сегашни мнения за нас не може да бъде легитимирано от членовете на партиите, които участват в коалицията. Още повече едва ли е легитимирано от хората, които са гласували за тях“, коментира Менда Стоянова.

По думите й ГЕРБ води разговори с останалите политически формации в парламента преди всичко от уважение към българските избиратели и техния вот. Те са подкрепили една или друга политическа сила заради нейната програма, заради политиките, която тя е обещавала да води, напомни Стоянова.

Тя припомни още, че политиките, с която ББЦ спечели гласове, мощно бяха артикулирани в предизборната кампания.

Това не са политиките, които ние искаме да водим и, от които те днес са готови да се откажат, обобщи Менда Стоянова.

Най-остро за поведението на ББЦ преди и след изборите обаче се изказа Цецка Цачева:

„Ние не подкрепяме такъв морал в политиката – с едни послания да привличаш гласоподаватели, за да стигнеш до народното събрание, и след като вече си тук да не даваш формата и начина, по който ще отстояваш своите предизборни обещания пред българските граждани.

Затова ние считаме, че задължителна приемственост между посланията по време на предизборната кампания и политиките, която всяка една от парламентарно представените да изпълнява по време на мандата на новото народно събрание“.

Зам.-председателят на ББЦ Светлин Танчев се опита да се оправдае с думите, че те никога не са били по-дългите и сладки приказки.

По думите му екипът е дошъл с нагласата да бъдат максимално прагматични и да видят къде могат да намерят общи приоритети.

„Бързичко установихме, че доста ни са различават вижданията. Усетихме, че сме достатъчно малки и ГЕРБ нямат нужда от нашата помощ, затова гледаме да не си губим времето. В момента българският народ очаква работа, а не празни приказки. Затова сметнахме, че не е нужно да продължаваме тази среща прекалено дълго“, обясни Танчев.

Няма да има втора среща с ББЦ, отсече Цецка Цачева.

Трите дами на ГЕРБ не дадоха отговор по какъв начин и с кого ще има втори кръг от преговори.

Очакваме от Реформаторския блок да изчистят онези проблеми във връзка с легитимацията на хората, които водят разговорите, уточни Менда Стоянова.

По отношение на Патриотичният фронт Стоянова заяви, че има четири теми с много различия и очакват от тях след като ги дискутират на тяхно равнище да ги информират дали могат да подкрепят техните политики.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!