ГЕРБ и ДПС решиха само ПГ да издигат кандидати за шеф на БНБ

Ивайло Анев 10 юни 2015 в 11:30 2724 3

Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова

Депутатите приеха правилата за избор на управител на Българската народна банка (БНБ).

Според промените в 7-дневен срок, след приемането на днешните правила, номинациите трябва да бъдат внесени в бюджетната парламентарна комисия. Изборът на управител на БНБ ще бъде публичен, като цялата информация ще се публикува на интернет страницата на НС. 

Новите правила предвиждат номинираните за поста да имат 20 минути да изложат своята концепция и да представят екипа си. В последвалата дискусия народните представители ще могат да зададат въпроси, на които кандидатът ще отговори в рамките на 10 минути.

Депутатите приеха и предложения за кандидат за управител на БНБ да се прави само от парламентарни групи или народни представители, нечленуващи в парламентарна група, като се внася в писмена форма до Комисията по бюджет и финанси.

С гласовете на ДПС и ГЕРБ беше отхвърлено предложението на Емил Димитров от Патриотичния фронт кандидати да могат да издигат не само народни представители, групи или нечленуващи, а всеки един депутат.

Димитров заяви преди гласуването, че Конституцията гарантира законодателна инициатива на всеки депутат, а не само на независимите. "Няма как народни представители от различни групи да имат общ кандидат", отбеляза патриотът.

Той получи подкрепа от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Атакист номер едно посочи, че така записан този текст дискриминира депутатите, членуващи в парламентарни групи. "Кандидат за шеф може да предложи един независим депутат, но не и членуващ в група, дори той да е лидер на групата", отбеляза Сидеров.

Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова го контрира, че няма как всеки депутат да предлага кандидати. По думите ѝ така може да има 240 предложения за управител на БНБ. 

Изборът на нов управител няма да се провали, дори Иван Искров да не си подаде оставката, каза миналата седмица Стоянова. По думите ѝ той ще подаде оставката си на 19 юни.

Досега само ГЕРБ и ДБГ са предложили свои кандидати за шеф на БНБ.

От ГЕРБ предлагат да бъде избран Димитър Радев. От Реформаторския блок също се очаква да номинират кандидат за поста, като вчера от от партията на вицепремиера Меглена Кунева предложиха на партньорите си от блока да издигнат кандидатурата на финансиста Бисер Манолов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!