ГЕРБ върна услугата на ДПС и предложи ЦИК да е в състав 18+

Елица Мартинова 26 март 2014 в 19:15 10534 9

Бойко Борисов и Лютви Местан на кафе в Кърджали

Снимка ГЕРБ

ПГ на ГЕРБ внесе поправка в Изборния кодекс, която да разшири състава на Централната избирателна комисия, така че ДПС да получи мястото, за което претендира.

Измененията предвиждат ЦИК да се състои от 18 членове, включително председател, зам.-председатели и секретар.

Партиите, които не са в парламента, но имат депутати в ЕП, също ще имат право на представители, но те ще се добавят допълнително и няма да засягат разпределението на мандатите в "ядрото" от 18 души.

"Справедливото разпределение, което отразява и паритета между партиите в 42-то Народно събрание и е най-близо до „19“, е „18“: ГЕРБ – 7 членове, БСП – 6, ДПС – 3, "Атака" – 2", изчисляват от партията на Бойко Борисов.

В мотивите за промените ГЕРБ посочват, че в настоящия си вид изборното законодателство не би работило, ако следващите избори излъчат повече партии, които имат евродепутати, но не са представени в Народното събрание.

"За предстоящите избори на 25 май 2014 г. за членове на Европейския парламент, представители в ЦИК следва да имат НДСВ и Синята коалиция. Резултатът от изборите е възможно да даде право на други политически субекти да имат представител в ЦИК. Справедливо е съставът на членовете на ЦИК да бъде определен от парламентарно представените партии, към който състав да се добавят членове на партии и коалиции с избрани евродепутати", пишат от ГЕРБ.

Измененията на ГЕРБ предвиждат още при следващия избор на ЦИК броят на зам.-председателите да се определя от броя на парламентарно представените партии. 

Поправките на ГЕРБ ще дадат още един мандат на ДПС и "Атака". Законопроектът "връща жеста" на ДПС, които вчера се отказаха от спорното място в ЦИК в полза на ГЕРБ. От парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че разпределението на местата в ЦИК, което президентът Плевнелиев определи чрез указ, ощетява ДПС.

Местан обаче подчерта, че това не е упрек към ГЕРБ, защото те също имат своите съображения. Лидерът на ДПС изтъкна още, че пред коалиционния си партньор "Коалиция за България" е настоял за сходни промени в Изборния кодекс, но социалистите са отказали и вместо това са му предложили да оттеглят един от своите членове в ЦИК, за сметка на мандат за ДПС.

В декларацията си Местан посочи, че ДПС няма да е инициатор на промени в Изборния кодекс, но не отхвърли възможността парламентарната група да подкрепи измененията при гласуване в пленарна зала.

Корекциите в изборното законодателство биха изправили ДПС срещу коалиционния им партньор -  "Коалиция за България". Червеното острие Мая Манолова неведнъж заяви, че не подкрепя идеята за промени в Изборния кодекс. Според нея корекциите в законодателството биха означавали, че парламентът поправя грешките на президента Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!