Вучков предлага свой кандидат за главен секретар на МВР на 4 март

OFFNews 26 февруари 2015 в 13:01 3317 0

Вучков предлага свой кандидат за главен секретар на МВР на 4 март

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков ще предложи своя кандидатура за поста на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, съобщава Mediapool.

Предложението ще бъде внесено на заседание на Министерски съвет на 4 февруари. Следващата сряда кабинетът ще започне процедури по назначаването и на председатели на ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО).

Към момента не е ясно кой ще бъде предложен за главен секретар. По всяка вероятност обаче това няма да бъде отново Светлозар Лазаров. 

До процедурата по назначаване на главен секретар се стигна след промени в Закона за МВР. В него беше възстановено правото на президента да назначава висшата професионална фигура във ведомството с указ. Кабинетът "Орешарски" отмени тази възможност и настоящият главен секретар беше назначен с решение на Министерски съвет с петгодишен мандат. Новите правила сега изискват за главния секретар да има издаден указ, което означава, че първо в Министерски съвет трябва да постъпи предложение за кандидат. 

Смяната на главния секретар извади на показ някои разминавания в ГЕРБ, след като премиерът Бойко Борисов се обяви за това Лазаров, шефът на ДАНС Владимир Писанчев и председателят на ДАТО Цветан Китов да запазят постовете си. На обратната позиция са депутати около Цветан Цветанов и вътрешния министър Веселин Вучков, които смятат, че Лазаров трябва да бъде сменен след поредица от провали, като най-големият е провалената операция в "Лясковец". 

В този смисъл за кандидат за поста е спряган шефът на НСО Ангел Антонов, който е приближен до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Антонов беше шеф на Главна дирекция "Национална полиция" и има опит в МВР от 1993 година. За поста е спрягано и името на заместник главния секретар Георги Костов, както и това на шефа на пловдивската полиция Тодор Чонов. 

Аргументите, с които премиерът иска да остави Лазаров, Писанчев и Китов на постовете им, е да няма сътресение в службите. "Изключително ценя мнението на Радан Кънев и на Атанас Атанасов, готов съм да се посъветвам с тях по всеки въпрос. Но ултимативен тон няма да приема от когото и да било", коментира той в свое интервю исканията на Реформаторите за отстраняването на тримата шефове. 

Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов отговори, че това е хитрост от страна на премиера: 

"Един от политически приоми на Бойко Борисов за управление е по-добре лош мир, отколкото добра война. Той има такъв тип тактика да превзема крепостта с хитрост. Смятам, че сегашното му поведение не е толкова въпрос на страх, колкото тактика".

Намеренията Вучков да излъчи свой канидат за поста, бяха обявени от него при отчета за първите му сто дни. „Нашето предложение към Министерски съвет ще се основава на предварително зададени критерии – подбор измежду професионалисти във Вътрешното министерство, които са изградили една добра, продължителна и успешна кариера, от по-ниските до по-високи нива, съответно периодично са ръководили екипи от по-малко и повече хора, за да могат да вдъхват респект и уважение в състава, който ще ръководят“, обясни пред журналисти Веселин Вучков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови