„Всички цесии от КТБ от юни до ноември 2014 г. ще бъдат признати“

OFFNews 22 април 2015 в 19:20 3769 11

Георги Кадиев

От днешното решение на съда става ясно, че всички цесии и прихващания от юни до ноември ще бъдат признати за валидни.

Това заяви пред БНТ депутатът от БСП Георги Кадиев.

По-рано днес Софийският градски съд обяви КТБ в несъстоятелност, считано от 6 ноември 2014 г. Всички цесии след тази дата ще бъдат атакувани в съда. КТБ обаче беше затворена още на 20 юни 2014 г. и цесиите до началото на ноември ще бъде много трудно да бъдат обявени за невалидни от съда.

Така се оказва, че за валидни ще бъдат обявени и цесиите на министъра на културата Вежди Рашидов, който е успял да спаси милионите си в КТБ – над 2,6 млн. лева, с две цесии, една от които с фирма на Богомил Манчев, от 27 октомври 2014 г.

Логично беше датата за обявяването в несъстоятелност да е през септември или преди това. Направихме така, че цесиите да не се приемат, но пак се оказа, че някои ще бъдат признати, коментира Кадиев.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров също посочи, че е разочарован от решението на съда.

Ако сега се окаже, че едни хора са по-хитри от други и те ще си получат парите, се получава една неравнопоставеност, категоричен е Димитров.

Предложението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано. От БНБ обаче засега не са декларирали такова намерение.

До момента няма направена истинска проверка на „Банков надзор“ в БНБ по случая с КТБ, затова с още няколко депутати внесохме предложение Сметната палата да направи такава проверка. Предложението ни ще бъде гласувано утре в бюджетната комисия в парламента и ми е много интересно кой как ще гласува, каза още Димитров.

Има лоби, което манипулира истината за КТБ и тя ще бъде скрита. Няма да видите и Цветан Василев в България, категоричен е Георги Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!