Внасят в КС правилата за избор на шеф на БНБ

Ивайло Анев 26 юни 2015 в 12:34 2488 0

Депутати от Патриотичния фронт и БСП са събрали 60 подписа, за да сезират Конституционния съд за правилата за избор на нов управител на БНБ.

Това съобщиха депутати от левицата и инициаторът на подписката патриотът Емил Димитров - Ревизоро.

За да бъде сезиран КС, са необходими 48 подписа на народни представители, но въпреки това вносителите на сигнала ще изчакат, за да могат всички желаещи да се подпишат.

Според представителите на столетницата и ПФ приетите правила за избор на управител на Централната банка са противоконституционни. Спорът е заради решението на мнозинството само парламентарни групи, а не отделни депутати да могат да внасят предложения за управител на БНБ. По думите на вносителите на сигнала това е право на всеки един депутат.

До момента са се подписали депутати от БСП, Патриотичния фронт, БДЦ и "Атака". "Целта ни е тази процедура да бъде спряна, отменена", заяви социалистът Чавдар Георгиев.

Той поиска да се приемат процедурни правила и да има нова съвсем прозрачна процедура, за да може изборът на нов управител на БНБ да бъде безспорен.

Според Емил Димитров в момента парламентът е разделен на две - депутати, които искат да се спазва конституцията, и такива, които не искат това да се случва.

Жельо Бойчев от БСП подчерта, че е несериозно управляващата коалиция да представя различни кандидати и да не може да се обеднени около кандидатурата на един от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови