Владимира Янева и неин заместник подписвали разрешенията за „Червеи“

OFFNews 11 февруари 2015 в 20:10 4351 9

Владимира Янева

Председателят на Софийския градски съд Владимира Янева и нейният заместник Николай Димов са подписвали разрешенията за използване на СРС-та в рамките на операция „Червеи“.

Тази информация се появи в редица медии и в същото време беше индиректно потвърдена от директора на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пред bTV.

По закон разрешенията за подслушване се издават от председателя на СГС или упълномощен от него заместник, обясни Рашков.

По информация на няколко медии този заместник е именно Николай Димов. И Янева, и Димов са поставяли подписите си за разрешение на подслушването, тъй като то е издавано за голям период от време.

По закон разрешение може да се издаде максимум за 2 месеца, а след допълнително искане може да бъде удължено, но за не повече от 6 месеца общо. Подслушването при операция „Червеи“ обаче е било в рамките на 300 дни.

Рашков обясни, че проверката на Бюрото за контрол на СРС в МВР и ДАНС е установила 8 групи нарушения при подслушването в рамките на операция „Червеи“.

Сред нарушенията е дългият срок на подслушване от 300 дни, като максималният срок, за който може да се издаде разрешение, е 6 месеца.

Открити са и документи с невярно съдържание, които са подадени от МВР и ДАНС в съда. По този начин някой се е опитал да скрие, че се провеждат такива мероприятия извън сроковете, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!