Вицеадмирал "отказа" на САЩ да разполагат танкове у нас, МО го опроверга (обновена)

OFFNews 27 ноември 2014 в 12:42 13306 44

Румен Николов

Ако от американска страна поискат от нас да разположат на наша територия танкове и други бронирани превозни средства, на този етап отговорът ни е "не". Това заяви пред БГНЕС началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

В сряда главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес заяви, че в рамките на операзия на НАТО 150 танка и бронирана техника на въоържените сили на САЩ ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които и България. От Министерството на отбраната отговориха, че подобно искане към момента не е постъпвало.

Няма никакво основание за създаването на паника за разполагане както на американска, така и на някакви други сили и средства на наша територия, поясни той. Не отговаря на истината информацията, че в България ще бъдат разположени част от 150 танка на американската армия, обясни вицеадмирал Николов.

Той казва още, че този въпрос не е обсъждан в рамките на НАТО. "Това е просто изявление на американски генерал, което не може да се приеме като официално изявление, свързано с нашата бъдеща политика", подчерта вицеадмирал Николов.

В момента допусканията за такова искане не отговарят на това, което може да бъде. След като се обсъди въпросът тогава може да стане ясно, посочи началникът на отбраната.

От Министерството на отбраната (МО) по-късно днес уточниха, че вероятно вицеадмиралът не е цитиран правилно и той не е казвал подобно нещо. От ведомството съобщиха, че след като от страна на САЩ няма официално запитване, няма как отговорът ни да бъде "да" или "не". Още повече, че подобна процедура се задвижва по определени механизми и за това решение се взима от Министерски съвет.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!