Велизар Енчев: Борисов не може да е премиер, трябва да бъде преследван от закона

Offnews 07 ноември 2014 в 11:25 2396 6

Велизар Енчев

Снимка Народно събрание

Биография на Бойко Борисов е свидетелство за този тъжен парадокс в България – достойните и образованите са запратени в периферията на обществения живот, а оперативно интересните лица стават министри.

Това каза от парламентарната трибуна депутатът от Патриотичния фронт Велизар Енчев. Той обяви, че ще гласува против правителството на Борисов, въпреки че Патриотите официално подкрепят новото управление.

Енчев каза, ще гласува против кандидатурата на Бойко Борисов за премиер, което биха направили „ако имаха възможност стотици български граждани“.

Депутатът припомни протестите през февруари, след които Борисов подаде оставка като премиер.

"Как да забравим, че след неоправданото увеличение на тока хиляди граждани заляха улиците на българските градове през февруари 2013 г. В последните дни на тогавашното управление на Борисов бяха продадени държавните дялове в ЕРП дружествата. Нима сте забравили това? Как да забравим полицейщината на Цветан Цветанов? Как да забравим, че за три години и половина управление Борисов нито веднъж не вдигна пенсиите? Как да забравим, че Симеон Дянков посегна на парите на Здравната каса? Конституционният съд определи този акт като противоконституционен", каза Велизар Енчев.

Припомни и аферата „Мишо Бирата“. „Един премиер не може да остане на своя пост след аферата „Мишо Бирата". Афера, в която г-н Борисов погази закона, като осуети митническа проверка на свой приятел. Такъв човек, такова длъжностно лице, би трябвало да бъде преследвано от закона. В България обаче ненормалното е норма“, каза още Енчев.

Той даде за пример и външната политика при правителството на ГЕРБ, като обясни, че външният министър тогава Николай Младенов е водил политика, която не е противоречала на „политиката на Турция, чиято официална доктрина е неоосманизмът“.

„Аз се надявам новият външен министър, да не следва тази политика“, каза още Енчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!