В сряда НС избира комисия за свалянето на имунитета на Сидеров

OFFNews 26 октомври 2015 в 09:46 5652 5

Ако до утре лидерът на „Атака“ Волен Сидеров не се откаже сам от депутатския си имунитет, в сряда парламентът ще избере комисия, която да реши дали имунитетът му да бъде свален.

Това обясни пред bTV председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Тя уточни, че това е процедурата след искането за сваляне на имунитета на Сидеров от страна на главния прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров поиска имунитета на Сидеров, след като лидерът на „Атака“ и негови поддръжници предизвикаха среднощна проверка в центъра на София за продажба на наркотици и цигари без бандерол.

Дни по-късно Сидеров нахлу в НАТФИЗ. Действията му се повториха и снощи, когато се наложи да бъде изведен от полицията. Заради поведението на Сидеров днес се организира и протест на граждани.

Цачева подчерта, че тя не може да иска имунитета на Сидеров, тъй като по правилник това може да стане между сесиите на парламента.

Председателят на Народното събрание заяви, че действията на полицаите при снощната проява на лидера на „Атака“ е била адекватна и така са били предотвратени по-големи ексцесии.

Цачева коментира и хаоса в зала „Арена Армеец“ при предаването на изборните протоколи.

Това можеше да бъде избегнато или облекчено, ако беше въведено електронното гласуване.

Близо 75% са казали „Да“ на електронното гласуване, което означава, че парламентът е длъжен да приеме решение и евентуално да пристъпи към законодателна инициатива.

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров поиска Народното събрание да разреши ареста на Волен Сидеров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови