С взаимни суперлативи си предадоха властта в правосъдното министерство

"Пожелавам си след 3 месеца да мога да ходя по улиците спокойно", каза Христо Иванов

Симона Костадинова 06 август 2014 в 14:05 4329 0

Снимка Симона Костадинова

"Много обичам да се разхождам и да вървя пеша, така че след тези 3 месеца ще бъде много важно да мога да продължа да го правя и да гледам хората. Мисля, че Зина излиза по този начин, така че смятам да следвам нейния пример по това отношение."

Това си пожела пожела служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов при предаването на поста от предшественичката му Зинаида Златанова.

По думите на Златанова е изключително щастие и късмет, че човек като Иванов, толкова отдаден на съдебната реформа от дълги години, ще поеме министерството.

"Надявам се и му пожелавам да работи със същия ентусиазъм в правителствения сектор, както в неправителствения. В тази система, когато говорим за права, за върховенство на закона, демокрация, толкова голяма разлика между двата сектора не трябва да има и няма. Пожелавам му да довърши актуализацията на съдебната стратегия и съм убедена, че това ще се случи, макар и за краткия мандат, който има един служебен министър. Това ще бъде много голяма качествена промяна, на която много хора се надяваме в България", каза още Златанова.

Снимка: Симона Костадинова

От своя страна Иванов похвали досегашния министър, че в този труден период е успяла да наложи и запази добър и човешки тон на отношение и й благодари за свършената работа.

"Това може би са неща, които не са били видими от медийната камбанария, но от гледна точка на тези, които се опитваме да движим нещата напред към по-добро, това беше видимо. За мен ще бъде много важно да запазя тази човешка атмосфера на сътрудничество", допълни той.

Златанова коментира, че за времето си в министерството е успяла да събере гледните точки за реформите в съдебната система.

"Те са в един документ, който новият министър по негова преценка ще допълни, промени или дори пренапише. Важното е, че всички въпроси са поставени на масата. За някои от тях сякаш има консенсусно решение, но за други предстои да се намери такова. Оттук нататък предстои по-трудното, давам си сметка за това и пожелавам късмет и кураж на Христо", каза Златанова.

Иванов от своя старана обясни, че няма как за три месеца да прекъсне симбиозата между власт, пари и правосъдие, но ще направи всичко възможно да положи основите на стратегия за реформи в правосъдната система.

"Това са три месеца, но са неслучайни три месеца. Чисто от гледна точка на  правосъдието това са месеците, в които трябва да направим необходимите стъпки, за да получим колкото може по-добър доклад през януари следващата година", каза новият министър.

Той обясни, че пред новата Еврокомисия ще стои въпросът какво да прави с България и Румъния. Дали да остави двете страни да се движат заедно, макар че Румъния се справя по-добре в областта на правосъдието, или да ги раздели и за тях да има отделни мониторинги. 

Главната цел на новия министър ще е да формулира ясна стратегия, която да бъде заявка за ЕК, че България има план, който обаче няма как да се изпълни за  3 месеца или дори един редовен мандат.

Иванов подчерта, че ще присъства на всяко заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ще се опитва да води диалог, за да има единен и прозрачен избор за председател на Висшия касационен съд (ВКС).

Целта на новия министър е този избор да подпомогне и да окуражи съдиите във ВКС, а след това и всички останали, за това, че има смисъл да излизат от тясно формалните роли, които законът им дава, и да се ангажират с взимането на решения в съдебната система.

"Виждаме изключително окуражаващи знаци във ВКС. Изключително важно за мен ще бъде да намерим онзи дух, в който да стигнем до резултат, в който съдиите от ВКС да се обединят около една кандидатура на изслушването, което предстои и да не се получи разделение, и това обединение да бъде уважено от ВСС, защото то не може да бъде задължително за тях по никакъв начин", коментира Иванов.

Новият министър подчерта, че по негово мнение ролята на гражданите е да оказват натиск върху властта, като й казват истината в очите, а когато човек е във властта, трябва да действа чрез истина.

"Централен проблем е начинът, по който се номинират и избират лидерските позиции. Това не е проблем само в съдебната система, а в цялата система от контролни и независими органи, които трябва да се грижат за върховенството на закона и за прилагането на доброто управление", обясни Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови