България осъдена за втори път заради Цветан Цветанов

Юлиан Христов 02 февруари 2015 в 09:13 20521 24

Второ осъдително решение срещу България заради Цветанов

Eвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови второ осъдително решение срещу България заради изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Страната трябва да плати 3600 евро обезщетение, както и да поеме разноските по делото от 1500 евро. В случая съдът в Страсбург приема, че бившият МВР шеф е нарушил презумпцията за невиновност като е заявил, че бившият служител на полицията Тони Костадинов е съдействал на група за банкови обири, съобщава блогът "Права на човека".

На 20 декември 2009 г. по време на пресконференция в Пловдив Цветанов съобщава, че бившият шеф на РПУ в Бяла Слатина е задържан за участие в банда за разбиване на сейфове в банки и фирми. “Тони Костадинов е съдействал за обрания през август клон на ЦКБ в Козлодуй, откъдето изчезнаха 80 000 лева, както и за още обекти в Мизия”, казва бившият вътрешен министър и добавя: „Стигнал е в наглостта си дотам, че преди рождения си ден е посочил един обект в Мизия и казал: „Хайде, побързайте, защото трябва да ме зарадвате с нещо“.

Костадинов е арестуван на 19 декември 2009 г. с още девет лица по подозрения, че е част от организирана престъпна група.

В решението си съдът в Страсбург отбелязва, че в качеството си на министър, Цветанов е бил длъжен да предприеме мерки, така че да не внушава на обществото, че Костадинов е бил част от групата и е участвал в банкови обири. Съдиите напомнят, че презумпцията за невинност може да бъде накърнена не само от съдия, но и от други публични органи: председател на парламент, прокурор, министър на вътрешните работи или от полицейски служители. 

Българското правителство е оспорвало жалбата на Костадинов с мотивите, че делото срещу него в България не е приключило и българският съд не се е произнесъл за това виновен ли е в действителност или не. Съдът отхвърля възражението, като се позовава на друго осъдително решение по делото „Гуцанови срещу България“, в което намира сходства. 

Сайтът „Съдебни репортажи“ припомня, че през октомври 2013 г. съдът в Страсбург осъди България по жалба на семейството на бившия общински съветник, сега депутат от БСП Борислав Гуцанов, който през 2010 г. бе задържан по обвинения за организиране и ръководене на престъпна група, умишлена безстопанственост, длъжностни престъпления и сключване на неизгодни сделки. Според решението на съда българските власти са нарушили няколко текста на Европейската конвенция за защита на правата на човека, като са използвали неправомерно полицейско насилие при ареста на бившия общинар, нарушили са презумпцията за невиновност и неприкосновеността на дома му. Освен това Гуцанов е бил задържан под стража за дълъг период от време без разумни юридически аргументи. Съдът тогава прие и оплакванията на жалбоподателите за нечовешко третиране.

Съдът е постановил, че изказванията на Цветанов по случая са нарушили презумпцията за невиновност, тъй като „коментарите, направени от министъра на вътрешните работи в деня след ареста на г-н Гуцанов и публикувани в пресата в момент, когато случаят е предмет на интензивен обществен интерес, са отишли отвъд простото предаване на информация”. Освен това коментарите на министъра са създали възможност в обществеността да се създаде впечатление, че г-н Гуцанов е бил един от “мозъците” зад престъпната група

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!