Борисов предлага Румяна Бъчварова за вътрешен министър (видео)

Обеща да смени Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев

Нели Чолашка 05 март 2015 в 10:39 7881 31

Министър-председателят Бойко Борисов

За да спрат спекулациите, ще предложа вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

Това обяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който изненадващо се появи в парламента, за да обясни лично на депутатите какво се случва в правителството след оставката на вътрешния министър Веселин Вучков.

Премиерът се надява, че и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок ще оценят факта, че слага начело на МВР, който дава гражданското начало. ота начело на МВР.

"Основната ми цел е част от парламента да бъде спокойна, че няма да има пак ченгеджийски номера – Лиани, Галерии, Червеи, Маймуни и всичко оостанало", каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов уточни също, че е дошъл в парламента да обяви името на новия вътрешен министър, за да спрат спекулациите. "Като слушам какви имена се предлагат и какво се говори...", коментира министър-председателят.

От Реформаторския блок обявиха, че ще подкрепят номинацията на Бъчварова, от Патриотичния фронт обаче бяха доста по-резервирани. От изказването на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов така и не стана ясно каква е позицията им. От опозицията, в лицето на БПС, демонстрираха, че са крайно скептични относно възможностите на Бъчварова да се справи с ресора.

По време на изказването си премиерът Борисов обяви още, че ще поиска оставките на главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

"Аз утре ще дойде в парламента, ще обявя оставките Лазаров и Писанчев, ще им благодаря за това, че 3-4 месеца работиха лоялно и почтено, с добри оценки от чуждите партньори", заяви Бойко Борисов.

Премиерът призова партиите, които са се подписали под коалиционни и други споразумения да са в пленарна зала. „За да не се налага тези колеги да ни подкрепят”, обърна се Борисов към ДПС и допълни: "това е нестабилността на правителството, а не Писанчев и Лазаров". 

Той призова Лазаров и Писанчев да депозират оставките си днес до края на деня при него и уточни, че следващата сряда те ще бъдат обсъждани и гласувани на заседанието на Министерския съвет.

Министър-председателят призна, че вчера са го изкарали от равновесие с говоренето за задкулисие и заиграване с ДПС.

Борисов отново изрази разочарованието си от факта, че именно във вчерашния ден, когато в София бяха шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, Вучков е избрал да подаде оставка.

Борисов демонстрира, че е сърдит на вътрешния министър в оставка, че е изместил новината за шефа на ФБР и посещението на президента на Азербайджан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!