Борисов нахока показно министри от Реформаторския блок

Според премиера съдебната реформа е "кат' стане да му е колата или „колилото“, или моторът, или къщата, да са му цели"

Юлиан Христов 19 август 2015 в 13:44 19228 47

Показно нахокване на министри от Реформаторския блок направи на днешното заседание премиерът Бойко Борисов. От правителствената пресслужба разпространиха видео (виж най-долу) от първите минути от заседанието на министрите. 

Борисов засяга две теми, чиято отговорност прехвърля на икономическото и правосъдното министерство. 

Едната е за проверките по бензиностанциите, където се оказва, че две агенции към Министерството на икономиката не са си свършили работата. Борисов нарежда на зам.-министър Даниела Визиева да ходи, ако трябва "денонощно", и да пломбира бензинови колонки. Проверка на Министерството на финансите показала, че масово по бензиностанциите не се поставят качествено пломби и това създава предпоставка за измами. 

Борисов поиска от министерството доклад за числеността и заплатите, които взимат чиновниците в двете агенции, които са отговорни за пломбирането. "За това ли плащам?", пита той зам.-министърката.

По втората тема под прицел е правосъдното министерство. Борисов взима повод репортаж по телевизията за два откраднати автомобила от гараж. Оказва се, че крадецът има три европейски заповеди за арест. Той се обръща към зам. правосъдния министър Вергиния Мичева-Русева с въпроса защо този човек е на свобода. Тя отговаря, че това е в компетенциите на съда, а не на министерството. След което Борисов развива вижданията си за съдебната реформа. По думите му тя се изразява в това "кат' стане да му е колата или „колилото“, или моторът, или къщата да са му цели".

След като приключва с критиките, Борисов заявява:

Благодаря на медиите, мисля че и двете теми бяха интересни и по-добре да се възползваме, че сте дошли, отколкото да... 

Ето и пълния текст на стенограмата: 

Бойко Борисов: Ще използваме, че са дошли и медиите по една-две теми, които да не си препредаваме после, да ги информираме. Първата е по горивата. Горанов!

Владислав Горанов: През миналата седмица беше извършена проверка с държавна агенция по метрология и технически надзор, МВР, НАП и Агенция „Митници“, възложена от главната прокуратура и осъществена в периода 14 до 17 август. Констатирани са, за съжаление, доста нарушения по отношение на търговията с горива. Обобщено: основната констатация по отношение на Държавна агенция „Метрология и технически надзор“ са: Знаците от извършения метрологичен контрол, оловни пломби на сондите, част от измервателните системи, се поставят по начин, по който има възможност да се освободи пломбата и да се извади сондата, без да се наруши целостта на знака. На много газоколнки, намиращи се на различни обекти на големи български търговци и вериги, знаците от извършен метрологичен контрол, оловни пломби са поставени по начин, позволяващ премахването на устройствата за контрол без да се наруши знакът. Няма да предоставям данни за конкретни търговци, тъй като те са част от производства в момента. Но е необходимо значително завишаване на контрола и може да препоръчаме, г-н премиер, на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби по отношение на бензиноколонките на територията на страната, тъй като сегашният начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, при които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фискът с разминаване на физическия обем на горивата и разминаване между обема, отчетен от бензиноколонките и този, подаван автоматично към НАП.

На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цялата страна. Има запорирани количества гориво в петролните бази – около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин. Като това е върхът на айсберга, тъй като проверката не е обхванала всички бензиностанции на територията на страната. За да не създаваме напрежение по отношение на един или друг търговец преди да са приключили окончателно проверките, изрично не цитирам имена на търговци, но са констатирани редица нарушения, за които имаме подозрения, че се проявяват при по-голяма част от големите вериги и търговци на горива. За съжаление, не само при малките бензиностанции, които не са част от големи групи, а за съжаление и в големите вериги се откриват доста несъответствия по отношение на търговията с горива и в този смисъл аз предлагам да продължат мерките в тази посока, като контролът се разпростре върху всички...

Бойко Борисов: Това вече на съвещанието с прокуратурата сме го договорили, така че те ще продължат във всички посоки и навсякъде. Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото всъщност е терпентин. Наличието на сяра да не говориме. Министерство на икономиката, ела. Аз обичам да съм нагледен. Ей така изглеждат пломбите, които се поставят. Можете да ги покажете и на медиите. Това се води пломбиране (показва снимки на зам.-министър Даниела Везиева). Агенцията е при вас. Искам доклад от този началник до мен - така ли, за това ли плащам. Така ли се пломбира. Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и се слагат без изобщо да се нарушава пломбата. Ето ги на снимките, така широко са закопчани, че все едно въобще я няма пломбата. И за това се отчита в най-големия пик на разход на горива в падовете, които дават от Агенция „Митници“, така наречени, се оказва, че харчиме по-малко гориво. Томислав Дончев, ние нямаме право да им разпореждаме, но КЗК ги помоли, да ни дадат становище дали има картелно споразумение. Не мога да повярвам, че най-големите вериги, и западни включително, всичките са на една стотинка-две разлики.

Томислав Дончев: Г-н премиер, в края още на месец юли, нямам право да им разпореждам, както и кабинетът, но съм препоръчал силно да бъде направен секторен анализ. Доколкото знам, той вече се прави.

Бойко Борисов: Значи, да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ. За това ще си направим и извод как работят. Има, не можах да се ориентирам, агенция по метрология, така ли?

Даниела Визиева: ... която осъществява контрола, а тези, които слагат пломбите, са българският институт по метрология.

Бойко Борисов: Защо така?

Даниела Визиева: Ами така са създадени назад във времето, с такива функции.

Бойко Борисов: Значи, така са създадени, за да няма всъщност пломби. Реално пломби няма. Да не говориме, че на едното от местата идва служител точно на една от двете – аз не мога да ги схвана, едната е в икономиката, другата къде е?

Даниела Визиева: И тя е в икономиката.

Бойко Борисов: Значи имате две агенции. Едната какво казва, другата какво казва? И взимат заплати всичките тея хора. Значи, предай на министър Лукарски, до петък искам доклад всяка от тея агенции: численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност. Защо едната проверява, другата – поставя, и каква е логиката на това нещо и да са в този вид. Като ви разпореждам денонощно да препломбират. В събота всичко да е препломбирано. И там, където докопам някой, че е направил пак такава пломба, а бъдете уверени, че ще проверят, ще ви държа лично отговорни в икономиката.

Даниела Визиева: Добре.

Бойко Борисов: Ако трябва зам.-министрите, министъра, отивате, от пломба на пломба, вие ще я гледате.

Даниела Визиева: Добре.

Бойко Борисов: И други неща сме им приготвили, но събота сутрин да ми се доложи тази задача. И много други констатации има, но тъй като ние ще продължиме много активно в тая сфера да работиме, ще ви спестя. Така че, както се договорихме и с главния прокурор, това става под ръководството, понеже участват много агенции – ДАНС, митници, НАП, съответно – вашите агенции, МВР, създали сме центърче, което да управлява там тея процеси, докато не разберат, че така няма да бъде.

Още една тема, която придоби, така гласност, госпожа Бъчварова ще ви информира, защото имам въпрос към правосъдието. За въпросния крадец, където го заснемал човекът как му обира двете коли.

Румяна Бъчварова: 32-годишен крадец с три европейски заповеди за арест. Един път от Словения, два пъти от Италия, 2013 година кражба от жилище, извършена 2014 година кражба на два мотора и в момента противозаконно отнема два автомобила – Ауди и BMW. При условие на домашен арест – излиза...

Бойко Борисов: И хората питат министъра за битовата престъпност, в парламента питат за битовата престъпност. Крадец, ама голям крадец, доказан крадец, щото и колите ги намериха вчера, търсен от неколко държави и домашен арест. Интересува ме Министерството на правосъдието какво мисли по тоя въпрос.

Вергиния Мичева-Русева: И аз като вас съм възмутена, но това е въпрос до съдебната власт, вие знаете много добре.

Бойко Борисов: Какво трябва да направи съдебната власт, според вас?

Вергиния Мичева-Русева: Ами съдът явно не е взел правилната мярка за неотклонение – домашен арест. Явно не е подходяща.

Бойко Борисов: Това не съм го казал аз. Това го казвате вие. Въпросът е, като е домашен арест...

Вергиния Мичева-Русева: Кой го пази...

Бойко Борисов: Кой го е пазил. Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата му да си го пази и да си има и охрана без пари от държавата. Не стига, че ни нанася щетите... Кой пази този човек като стане сутринта и гледа колите му ги нема в гаража? Неговите права кой ги пази?

Вергиния Мичева-Русева: Започваме тук дебат тук с вътрешното министерство. Доникъде няма да стигнем.

Бойко Борисов: Добре, нали говорихме, че поне гривни, такива неща, които да могат да се... Разбирам – демокрация, демокрация, ама нека да има демокрация и за хората. Тоя човек не е ли демократ, където - събужда си и нема му колите? Излезе, го гледах по телевизията, и милият вика: Ми няма ги. Снимах го, ма ги няма, колите ги няма. Той човекът беше и коректен. Аз щех да фуча много повече.

Вергиния Мичева-Русева: Гривните предстоят, мисля че... Ще проуча въпроса.

Бойко Борисов: Значи, много моля, предай на министъра, и вие там доколкото знам всичките сте юристи и то капацитети. Това не може да продължава. Ако хората очакват реформа в съдебната система, то е това да не се случва. Това очакват хората – когато е хванат крадецът, да отиде в затвора. А не да го пусне да си гледа телевизия у къщи и през нощта да отиде да събира пари, за да..., няма да го продължавам нататъка, а ще вляза във вашия тон. Аз изключително много ценя съдебната система. Искам доклад как се пазят хората под домашен арест. Гирвни имат ли, полиция ли ги пази, кой гарантира, че като е домашен арест той не извършва престъпление. Ето сега това ни е един кристален образ на това, което много пъти съм говорил. МВР го хваща един път – обира жилища, той е обрал сто сигурно преди това, хваща го, че открадва моторите, сигурно е откраднал сто преди това. Със скиминг устройства източва пари от банкоматите на хора в Италия, в Словения и къде ли не. Ма докато са го хванали там, колко ли е източил още. Ние сме много демократи, най-големите в Европа вероятно, и му даваме да си почива вкъщи. По какъв начин под домашен арест той разбира, че е сгрешил. И бидейки под домашен арест, този човек, който доказано систематично върши престъпления, отива да обира тея две коли. Ако я нямаше камерата, тези хора в МВР щеха да се черват и да обясняват защо всеки ден ги няма на хората колите. Ама няма ги, защото има хора с по 30-40 пъти задържания и са на свобода. И отиват след всяко залавяне и крадат, за да платят да ги извадят. Това, ако не го промениме, няма реформа. Всичко друго са боричкания. Това е реформата същинската – да накараме крадците да бъдат в затвора. Това е важното за хората. Кат' стане да му е колата или „колилото“, или моторът, или къщата, да са му цели. Това иска народът. Ма като са ти я откраднали, направете така, че да не ги крадат. Понеже стана известно и това дава цялата картина. А това са хиляди такива. Вечер, виж, той си е облечен за работа. Той си е професионалист, аз го гледах, той целият с машинките, с всичкото... Те намериха колите, ясно че са те, но веднага се обръснал, подстригал, направил, нали, уж ще излъже хората. Само че те, криминалната полиция, вече толкова пъти са ги фащàли, че само като го видят казват: Това е Ярослав. Те не го и търсят... Те им знаят почерк, всичко. Знаят, знаят, знаят, знаят.

Моля ти се, направете така, променете закона, каквото искате променете, но да гарантираме на хората кат' станат сутрин, да отидат на работа спокойно. Ми този човек като се събуди му няма колата, работоспособен ли е? Работи ли добре, държавата харесва ли си я? Това са разходи на застрахователни компании, това са... Всички губят заради... Война с тея хора. Трябва така да промените. Седнете с прокурори, с МВР, със следователи, с всички, които познават темата, и я решете. Това не може да е повече така.

Благодаря на медиите, мисля че и двете теми бяха интересни и по-добре да се възползваме, че сте дошли, отколкото да...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!