Борисов: И в момента сме гореща точка за бежанци. Кое ви изненада?

OFFNews 24 септември 2015 в 13:17 3197 22

Борисов: И в момента сме гореща точка бежанци. Кое ви изненада?

България отдавна е "гореща точка" за бежанци. Така премиерът Бойко Борисов коментира информацията, че страната ни е готова да отвори допълнителен център за регистриране на имигранти на българска територия. 

Новината беше обявена снощи от канцлера на Германия Ангела Меркел. По думите ѝ България изпитва затруднения, свързани с миграционния натиск и "иска да отвори такъв център". Часове след това изявление, евродепутатът от ГЕРБ Ева Паунова, която е присъствала с премиера Борисов на извънредната среща на Европейския съвет по проблемите на мигрантската криза, отрече да е имало такова предложение. 

"Вижте, аз не знам вие откъде имате вашата информация, може да е от международни източници, но по наша информация България в никакъв момент не е поискала нещо такова и вчера по време на срещите в нито един момент не е обсъждано тези горещи точни да бъдат ситуирани в България", каза тя пред журналисти.

Днес премиерът не потвърди, но и те отрече информацията за подготвянето на нов разпределителен център за бежанци на наша територия. Той обясни, че преди това предложение е направил поредица от други.

По време на конференция на БЧК, на която първоначално участието му не беше планирано, той направи близо 30-минутно изказване за проведените снощи разговори. Форумът се организира от Института за стратегии и анализи, който беше основан от бившия собственик на в. "Преса" Тошо Тошев и бившия главен редактор на изданието Валерия Велева

"И в момента има горещи точки на бежанците в България. Кое ви изненада, че това е новината на деня, от всичко, което съм изразил като позиция на срещата?”, коментира Борисов, според когото страховете на българите са, "че тази вълна, това цунами, което се движи през Средиземно море и, когато всички затварят границите, то ще дойде на нашата границите”.

Според Борисов преди да направи предложение за т. нар. гореща точка, той е направил поредица от други предложения, като е извадил картата, "за да говорим за география".

"Преди да стане думата за горещата точка, има няколко предложения, които съм направил и които услужливо се премълчават. Ние в ЕС се събираме само да кажем колко милиарда трябва да отделим и къде да разселим емигрантите, друго решение, изпреварващото събитията решения не можем да вземем”, заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

„Опитах се максимално да защитя интереса на страната и хората, поставяйки темите и проблемите точно такива, каквито са, без да противореча на хуманността на България. Нямам претенции, че съм най-умния и най-знаещия, ако има друго предложение веднага ще го приема, но това се реалностите на днешния ден”, каза още той.

По думите му преди предложението за "гореща точка" е предложил създаването на буферна зона между Сирия и Турция. "Преди да се стигне до думата гореща точка има няколко предложения, които съм направил там, които услужливо не се споменават. Първото от тях е на територията на Сирия и Либия да се изградят зони за сигурност, за да може тези хора да са близко до родните си места и след това да се върнат там. Казва се, че това било почти невъзможно. Защо? По-лесно ли е да се правят такива горещи точки на територията на самия ЕС. Същите пари ще се похарчат за лагерите в Ливан, Италия или Гърция. Три пъти поставях този въпрос", заяви Борисов.

"Всеки има своето право. На няколко пъти на Европейския съвет, тъй като фокусът на съвета беше изцяло върху Италия и Гърция, дори на шега, но то си беше истина, извадих картата на България и региона, и им казах малко ще говорим за географията, защото сухопътната ни граница с Турция не е по-малка от тази на Гърция и Турция. Това, че в момента полагаме огромни усилия, командироваме полицаи, жандармерия, армия, гранични войски, не значи, че желанието ни да пазим Шенгенското пространство, в което не сме, не трябва да бъде отчитано от Европейския съвет, някак си това се приема за даденост. Зададох риторично въпроса трябва ли и в България да влязат 100 000, 200 000 бежанци, тогава да искам извънреден съвет и тогава да поставям въпроса България гореща точка или не е. Трябва ли това да се случи и ние докога ще успяваме да отстояваме, при положение, че турският премиер вече изнемогва и бежанската вълна напира на границата на България. Лошото време, което предстои, зимата, тези хора не могат да се върнат обратно към Сирия, ще се опитат панически да минат границата", коментира още премиерът.

Той е категоричен, че за решаване на кризата в Сирия отговорност трябва да поемат САЩ и Русия. Според него ЕС трябва да постави въпроса за това, че проблемът в Сирия генерира милиарди загуби в Европа.

"За тези, които се опитват да изваждат в изказването ми акцент за гореща точка, искам да им напомня, че ние отдавна сме изградили тези центрове. Защото гореща точка е център, в който легалните, непреминаващи през зелената граница хора, минават на нашето ГКПП. Ние не можем да ги отблъскваме, там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и ги настаняваме в бежански центрове. Те и сега са там, ние всеки ден ги храним по име и се грижим за тях, с цялата хуманност, която има българския народ", поясни премиерът.

Той каза, че е "три пъти" помолил председателя на ЕК Жан Клод Юнкер за ревизия на решението за налагане на наказателни процедури и санкции срещу България. "Дадох пример с пенсията на българските пенсионери. Зададох въпроса: вие ще ме глобите и народът ни ще плати, за това, че се грижим за бежанците дори по-добре от българския пенсионер. Това ни е икономическото състояние", каза още той.

Борисов изчете част от писмото на турския премиер Ахмед Давутоглу до него. "Това е доста дълго писмо и е хубаво да го прочетете, но няма да ви губя времето, като го чета цялото. Турският премиер ме моли да споделя това писмо пред ЕС и това, което е написал. Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет, а там има диаметрално разположение - мнения като почнем от унгарското, което е най-твърдо и казва, че бежанец не е този, който избира в коя страна да остане. Всеки има своето право. Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих карата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме . Трябва ли да влязат и в България 300000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, попита премиерът. „С лошото време, което предстои тези хора няма да се върнат обратно в Сирия, а панически ще се насочат да преминават границата”, допълни той. "Този проблем генерира милиони загуби и по-слабите гранични региони не могат да се справят", допълни Борисов. "Гореща точка е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та. Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център", обясни той.Борисов обърна внимание на частта в писмото, където се говори за неотблъскването на бежанците. „Аз не бих дал заповед да се отблъскват на границата жени и деца”, подчерта премиерът

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!