Божидар Димитров: Полицаи-роми да се борят с циганската престъпност

OFFNews 15 юни 2015 в 15:15 6672 11

Снимка Архив

Божидар Димитров

Полицаи от ромски произход да се борят с престъпността в кварталите,  населявани предимно от роми, предлага директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров. 

"Цигани-полицаи могат да се справят с циганската престъпност", заяви Димитров в интревю за агенция "Фокус" по повод ескалиралото през почивните дни напрежение в столичния квартал "Орландовци".

Историкът защитава тезата си, като дава за пример САЩ и по-конкретно кварталите Харлем и Бронкс, където живеело предимно чернокожо население. По думите му именно след назначаването на чернокожи полицаи проблемите намалели.

Димитров смята, че нещо подобно трябва да се случи и в България. Той подчертава, че полицаи от ромски произход има в Ихтиман и те се справят добре с престъпността в града.

"От там не идват тревожни съобщения. Такива идват от места, където държавата я няма”, каза още историкът.

Според него образовани хора не биха вършили "това, което наблюдаваме от циганските банди в момента". Той смята още, че с ромското малцинство в страната са допуснати редица грешки през последните 25 години, но основната е свързана с образованието им.

„Грешка е, че с повече суровост държавата не наложи задължителното средно образование, както беше при комунизма. Това може да се постигне много лесно, без насилствени методи, просто със спиране на детските надбавки на тези, които не пращат децата си на училище”, обясни Димитров.

Историкът подчерта, че липсата на образование пречи и на възможностите за работа на ромите.

„Общ проблем за страната е и купуването на ромските гласове. Знаейки, че са ценни като човешки материал и имат гласове за продаване, циганите се държат нагло”, обясни директорът на НИМ, като добави, че въвеждането на образователен ценз би "решило проблема".

„При днешната система гласът на един академик или на един професор е равен по тежест на този на един необразован циганин, който се препитава от събиране на пластмасови бутилки. Ако се въведе образователен ценз и задължително гласуване, то тогава няма как циганските гласове да тежат толкова много”, обясни Димитров.

Историкът подчерта, че отговорността на политиците за случващото се в ромските квартали е много голяма.

„Наследените от комунизма гета, сравнително малки, бързо набъбнаха с придвижване на големи групи от това население към градове, където има възможности не само за работа, но и за грабежи. Политици обаче се оттеглиха от тези български територии и ги предоставиха в ръцете на десетките изникнали като гъби неправителствени фондации те да се справят с проблемите, които възникват”, коментира Димитров.

Според него обаче въпросните фондации внушили на ромите, че те имат права, но пропуснали да им кажат, че имат и задължения, "затова тези хора се ползват много щедро от правата си, знаейки, че ще получат и закрила, и защита при евентуални пропуски при изпълнението на задълженията си".

„Днес в България има 400 хиляди бедни и те ще останат толкова, дори и икономиката ни да започне да расте с турски или китайски темпове. Всичко това е по една проста причина – ще имаме недостиг на работна ръка и същевременно 400 хиляди безработни, които произхождат главно от средите на това население и никога няма да си намерят работа, просто защото не умеят да четат и да пишат на конституционният език на държавата, а и на никакъв друг език. От там нататък те просто са осъдени да грабят и да крадат във все по-големи и по- големи мащаби”, заяви Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!