Близнашки ядосан на Шаламанов, пренаписват "Визия 2020"

Offnews 27 август 2014 в 14:04 16529 27

Текстът на "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" ще бъде преработен.

Това стана ясно след заседанието на правителството днес. Заради текстовете в документа, които пряко посочват Русия като заплаха за националната сигурност на България, от АБВ поискаха оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов

Пред журналисти премиерът Георги Близнашки каза, че текстът е твърде суров, в начален и работен вариант и документът е бил оттеглен на заседанието на Съвета за национална сигурност, което се проведе днес.

Близнашки обясни, че някои от текстове ще останат в окончателния документ, а по изготвянето му се работи съвместно и с МВнР.

„Бях строг, предупредих, че текстове, несъгласувани с премиера, не могат да се публикуват. Направени бяха бележки, ще има нов текст до началото на следващата седмица”, обясни той и добави, че в понеделник е свикано тоно извънредно заседание на Съвета по национална сигурност към Министерски съвет. Тогава трябва да бъде изготвена и българската позиция за срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември. 

Близнашки заяви, че всички трябва да участват в разговорите по тази тема и изрази съжаление, че това е дало повод за напрежение. „Работи се интензивно по новия вариант. Основните партии ще имат възможност да вземат отношение към него”, подчерта той.

„Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското ръководство. И двете страни да се въздържат от крайни действия, да се отива към успокояване на напрежението в този регион, който е толкова близо до нашите граници. Не можем от една конфликтна ситуация да се правят дългосрочни изводи за националната сигурност на страната”, заяви проф. Георги Близнашки и обясни, че въпросът трябва да бъде обсъден публично.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев също заяви, че публикуваният от МО документ е само работен вариант, върху който ще бъдат нанесени корекции. Лично той обаче нямал против начина, по който е било постъпено.

"Политическите оценки са взети изцяло от официалната позиция на НАТО и на генералният секретар. Съветвам българските политици да прочетат внимателно какво е казал генералният секретар на НАТО, оценката му не се различава от написаното от родните експерти", каза пред журналисти държавният глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!