Близнашки: С ЕС България направи своя цивилизационен избор

Ивайло Анев 22 септември 2014 в 20:52 6917 12

"България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт“, заяви премиерът Георги Близнашки в словото си по време на тържествената заря-проверка във Велико Търново по повод 106-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. 

В словото си министър-председателят подчерта, че историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора – от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек.

Делото на Независимостта не е подвластно на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни, освен политическа, получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика, посочи премиерът.

Ето и цялата реч на служебния премиер Георги Близнашки.

Обявяването на Независимостта е поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали. 22 септември 1908 г. е една от най-паметните дати в историята на нашата държава, когато строителите на съвременна България отстояват правото на българската нация за самоопределение и възстановената българска държавност окончателно бива обявена за равноправен суверен. 

За всекиго от дейците на Българското възраждане може да кажем, като за апостол Петър, че са камъкът, върху който се гради. Така и делото на всеки един от нас трябва да е част от съграждането на достойна, единна европейска България, в която гражданите и управниците „еднакво да мислят и едно да желаят".

Делото на Независимостта не е подвластно на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни, освен политическа, получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика.

Българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона - законът, определен от обединените народи, сред които е и независимият български народ.

Историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора – от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек. Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт.

На площад „Цар Асен I“ в старата столица министър-председателят прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!