Атака иска ценз за гласуване на референдум, ГЕРБ - вот 2 в 1

OFFNews 04 юни 2015 в 07:30 3105 12

Снимка bTV

Депутатите се захващат със Закона за референдумите днес, в парламента са внесени различни предложения за промени. 

От „Атака” настояват да се въведе образователен ценз - до участие в допитване да се допускат само с поне основно образование. Избранниците от партията на Волен Сидеров искат и броят на подписите, необходими за свикване на референдум, да паднат от половин милион на двеста хиляди. 

От ГЕРБ пък предлагат право на участие в Референдуми да имат и българите зад граница, както и допитванията да се провеждат едновременно с планирани избори в страната. 

Предложените законопроекти са общо шест – три на Волен Сидеров и група народни представители, които бяха отхвърлени обаче от правната комисия, един на Мариана Тодорова и група(АБВ), един на Петър Славов(РБ) и група и един на Данаил Кирилов и група народни представители на ГЕРБ. 

От Реформаторския блок предлагат референдум да се свиква задължително при събрани 300 000 подписа, а при 150 000 Народното събрание да обсъжда предложеното допитване. Реформаторите предлагат и възможност следващо народно събрание да се произнася по предложение за референдум, ако предишното не го е направило. 

Предложението на АБВ включва референдумите да са валидни, ако в тях са участвали над 40 на сто от имащите право на глас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!