"Алфа рисърч": Първанов отцепи 20% от електората на БСП

OFFNews 26 януари 2014 в 13:47 8137 10

Електорални нагласи преди евроизборите.
Електорални нагласи преди евроизборите.

С появата на АБВ на евроизборите БСП губи около 20% от миналогодишните си избиратели. Столетницата запазва за момента вот от около 15% и отстъпва първото място на основния си опонент ГЕРБ.

Това сочи проучване на „Алфа Рисърч”, направено в периода 18 – 22 януари.

На фона на трусовете вляво, ГЕРБ успява за първи път от 6 месеца насам да мобилизира симпатизантите си и да подобри позициите си, като постига 17.8%, сочи проучването.

Обявената евролиста на проекта АБВ, водена от Ивайло Калфин, стартира със 7% електорална подкрепа. Близо половината от нея идва от БСП, а останалите гласове са на центристи, националисти и негласуващи по принцип.

ДПС получава традиционните 6%, а Реформаторският блок получава 5.2% и така двете политически формации имат шанс да излъчат евродепутати.

Ако вотът беше тази неделя, ГЕРБ би имал 6 евродепутата, БСП - 5, ДПС – 3, АБВ – 2 и Реформаторският блок – 1, сочат данните на "Алфа рисърч".

Отношението към правителството и основните държавни институции се запазва на нивата от месец декември - 21% доверие към кабинета, 10% - към парламента.

Лек ръст в личните си рейтинги отбелязват премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Най-силно нараства одобрението за главния прокурор Сотир Цацаров (от 22% на 29%), който събира позитиви след реакциите на прокуратурата по случаите „Сидеров” и „Петното”.

Социолозите отчитат необичайно висок интерес към евроизборите не само сред политическия елит, но и сред избирателите. Този факт се дължи на двата важни вътрешнополитически залога, с които те се свързват – съдбата на правителството и лидерството в левицата, отбелязват от "Алфа рисърч".

58% от анкетираните са на мнение, че „трябва да се гласува масово, тъй като от евровота ще зависи кой ще управлява България“.

Новоучредената партия „България без цензура“ на Николай Бареков стартира с подкрепа от 2.6%. Почти същият - 2.5%, е потенциалният вот за „Атака”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!