АБВ прие "за сведение" оставката на Първанов

Според лидера в оставка споразумението с ГЕРБ е замразено

OFFNews 06 март 2015 в 19:03 1488 0

Снимка БГНЕС/Архив

Георги Първанов

Националният съвет на АБВ прие оставката на лидера на партията Георги Първанов за сведение, но това не е органът, който може да смени председателя.

На заседанието беше насрочен пряк избор за нов лидер сред членовете и симпатизантите на АБВ за 25 април. Ако бъде номиниран, Първанов обяви, че ще приеме да се състезава за поста отново.

"Потвърдих своята оставка като лидер на партия на АБВ. Партията ми я прие. Ще има гласуване на Националния съвет, за да се предложи лидер за председател на АБВ, което ще се случи на 25 април", каза Първанов след заседанието на Националния съвет на партията.

Националният съвет на АБВ се обедини около мнението, че отношенията между партиите в управляващата коалиция са влошени и това обезсмисля партньорството с ГЕРБ.

Лидерът в оставка Георги Първанов обяви, че лично за него споразумението с ГЕРБ е замразено.

"Очертава се крайно негативна тенденция от партиите от коалицията. По този начин се обезценява и обезсмисля се партньорството между АБВ и ГЕРБ. Аз съм с позитивно отношение към сегашния министър на вътрешните работи. Борисов влиза в ботушите си от първия мандат.

Проблемът не е съгласуван с парламентарните групи, подкрепящи правителството. Това не може да продължава като тенденция. Към темата за дълга - неправилно е становището за подкрепа към външния дълг. Някой от нас имат сериозни съмнения, че ще се реализира този поет ангажимент", коментира още Първанов.

АБВ беше разтресена от изненадващото решение на парламентарната група на партията миналата сряда да подкрепи новия външен дълг от 16 млрд. лв., след като лидерът й Георги Първанов обяви предния ден, че решението на ръководството и на групата е да се гласува "против".

Това предизвика емоционална реакция от страна на Първанов, които обяви в телевизионно предаване, че ще подаде оставка, а от ръководството на партията казаха, че ще се опитат да го разубедят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови