39% от шефовете във военното разузнаване са от времето на Живков

Настоящият директор на службата е получил софийско жителство от Милко Балев, обяви Методи Андреев

Нели Чолашка 06 март 2015 в 13:59 4174 9

Снимка БГНЕС/Николай Драганов

Методи Андреев

39% от хората, които заемат ръководна длъжност в Служба "Военна информация", са назначени там преди 1991 г. 6% от тях са преминали през специални школи на бившия СССР.

Това съобщи военният министър Николай Ненчев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, бивш шеф на Комисията по досиетата.

"Идеята на този въпрос е да видим в тези години на преход как нашите служби, които са за разузнаване и сигурност, са променили своя персонален състав. Много е важно да се знае каква е мотивировката на хората, които работят там, тъй като, когато едни хора са били обучавани по едни системи и по едни правила за сигурност, и когато се сменя изцяло курсът на държавата за работата на тези служби, би трябвало и хората все повече да споделят този курс, да притежават съответните качества и умения - млади хора, хора с езици", аргументира въпроса си Андреев.

Андреев напомни, че на подобен въпрос през 2012 г. министърът на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов - Аню Ангелов, е отговорил, че процентът на шефовете във военното разузнаване, назначени преди 1991 г. е 44%.

Военният министър обяви, че също е обезпокоен от това състояние на нещата в службата.

"Имам нужда от вашата подкрепа в тази служба да се извърши много сериозна реформа, нещо което аз вече съм започнал. Имаме изключително добре подготвени млади момчета и момичета, които биха могли да поемат отговорности за бъдещето на службата", коментира Николай Ненчев.

Методи Андреев пък каза в заключение, че разполага с интересен документ, който сочи, че настоящият шеф на службата - Веселин Иванов, е получил софийско жителство от секретаря на ЦК на БКП Милко Балев.

Още в началото на мандата като военен министър Ненчев обяви, че очаква Служба "Военна информация" да предаде всички архиви на комисията по досиетата, както постановява законът.

Това предизвика остра реакция, предимно от кадри на БСП, които обявиха, че при отваряне на архивите на военното разузнаване важни сътрудници в чужбина ще бъдат изложени на риск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!