Съюзът на съдиите: Местан мина границите

Юлиан Христов 17 март 2014 в 13:02 7788 4

Съюзът на съдиите в България (ССБ) осъди остро изказването на лидера на ДПС Лютви Местан миналата седмица, в което той разкритикува освобождаването на Октай Енимехмедов от ареста. 

От парламентарната трибуна Местан изрази недоволството си от това, че след като Октай Енимехмедов беше осъден на първа инстанция заради нападението над Ахмед Доган, Апелативният съд в София го пусна от ареста, като му наложи по-лека мярка за неотклонение - домашен арест. 

Веднага след изказването на Местан председателят на Апелативния съд Веселин Пенгезов излезе с изявление, в което оприличи поведението на лидера на ДПС с това на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Не закъсня и отговорът на ССБ. В отворено писмо съдиите осъдиха изявлението на Местан като поредния случай на груба намеса в работата на съда и уронване на авторитета му чрез „непремерени и необосновани изказвания на ръководител на парламентарно представена политическа сила“. В текста се казва, че е недопустимо да се коментира правилността на съдебни актове, каквато е невлязлата в сила първоинстанционна присъда.

„Принципите на правовата държава и разделението на властите изключват възможността, представители на законодателната власт и политически фигури да се произнасят по въпроси, които са от изключителната компетентност на съда. Общественият дебат за актовете на съдилищата в една правова държава е позволен и полезен. Но в демократичните държави не само съществуващите международни стандарти, а и дължимият отговорен държавнически подход изискват лицата, заемащи висши политически постове и такива в законодателната и изпълнителната власт, да се въздържат от такива коментари, доколкото те представляват намеса в дейността на съдебната власт“, се казва в писмото на ССБ.

Съдиите определят изказването на Местан като опит за правораздаване, с което той е преминал границата на разделението на властите.

„В конкретния случай тази граница решително е премината. В изказването на народния представител Лютви Местан пряко се оспорва възприетата от първоинстанционния съд правна квалификация на деянието и се сочи „правилната”, по убеждение на автора му; изразява се и становище каква е следвало да бъде мярката за неотклонение на подсъдимия; отправя се и обвинение за изпълнение на политически поръчки, участие в сценарии и дискриминационен подход, приписан на съда, в лицето на различни негови съдебни състави. Напомняме, че в съдебния процес са взели участие както професионални съдии, така и съдебни заседатели, които са представители на обществеността. В изказването на г-н Местан се приписват и престъпни по съществото си действия на експерти, дали заключения в това си качество по делото“, се казва още в писмото.

Съдиите отправят и призив към политиците, с който настояват съдът да не бъде използван за политически спорове и противопоставяния. В текста се изразява е безпокойство за това, че с подобни изказвания за съдебни производства стават повод за „провокиране на етническо напрежение“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови