Съдия Желявска: Оставката ми е въпрос на лична преценка

Ива Оприкова 22 януари 2015 в 08:22 16714 12

председателката на СГС Богдана Желявска

В СГС работят 130 човека, само 25 от тях са поискали да си подам оставката. Оставката е въпрос на лична преценка, аз не смятам, че съм извършила нещо невярно. Аз не участвам в схеми, достоен човек съм. Аз съм член на международната Хагска съдийска колегия, владея няколко езика.

Това заяви зам.-председателката на Софийския градски съд Богдана Желявска пред bTV тази сутрин.

Заради поредица скандали около съда за системата за случайно разпределение на делата, включително и съмненията около избора на съдията по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка, като и обявяването в несъстоятелност и назначаването на скандалния синдик Панайот Велков във френската фирма за алкохол "Белведере", съдии от СГС поискаха оставките на три дами начело на съда - Владимира Янева, Петя Крънчева и Богдана Желевска.

Съдийката не отрече, че системата за случайно разпределение е опорочена. Тази система е "6 от 49".

Магистратът разкри, че се е случвало 3-4 поредни дни да бъдат пускани дела на един и същи човек.

"Наистина системата за разпределение на дела не работи добре. Трябва да се направи нов софтуер, който да ни се предостави, за да можем да работим".

"Съдия Ченалова не е в моя сектор. До момента срещу нея има образувани 3 или 4 проверки", посочи зам.-председателят на СГС. Според ВСС разпределението на делото за "КТБ" и на делото "Белведере" не е извършено коректно. Желявска посочи, че делото "КТБ" е разпределено сутринта на 10 ноември, протоколът за това е бил изпратен през интернет веднага. ВСС трябва да обясни, защо един ден го нямаше публикувано и кой е отговорен за това. Датата, която носи протоколът от интернет е 9:58 часа на 10 ноември. Аз казвам, че той е разпределен с другите дела”, категорична е зам.-председателят на СГС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews