Съдии поискаха оставката на ръководството на СГС

OFFNews 10 декември 2014 в 13:18 2998 0

Владимира Янева

Съдии от Софийския градски съд (СГС) поискаха оставката на председателката му Владимира Янева и на заместниците ѝ Богдана Желявска и Петя Крънчева.

Искането е направено с писмо, което е внесено във Висшия съдебен съвет (ВСС) и е подписано от 15 съдии. В него те изразяват опасенията си авторитетът на съда би пострадал непоправимо, ако ръководството му не бъде сменено. Искането е свързано със скандалите около т.нар. "случайно разпределение на делата" и случая със съдия Румяна Ченалова

Съдиите, подписали писмото, заявяват, че нямат доверие в ръковоството на съда. 

Обръщаме се към Вас по повод поредния случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в Софийски градски съд, в конкретния казус - относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправното третиране на страните по него, се казва в писмото.

Магистратите смятат, че след изнасянето на случая със съдия Ченалова е станало ясно, че той не е изолиран и представлява "системен проблем". За този проблем те хвърлят вината и на ВСС, който не е взел отношение преди това по подобни казуси. Подписалите писмото заявяват, че пред сегашното ръководство на съда съдии от Наказателното, Гражданското и Търговското отделения са поставяли този въпрос, но в отговор не е имало адекватна позиция, "когато под съмнение в общественото пространство се поставяха неговите действия или развитието на конкретни дела": 

Считаме, че ежедневните ни усилия да изпълняваме качествено и почтено своите съдийски задължения заслужават отграничаването им от породилите се съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система. За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива. Редовите съдии практически не са овластени с механизъм за предотвратяването на подобни процеси. Висшият съдебен съвет следва да стори това. Затова настояваме да извършите задълбочена проверка на управлението на Софийски градски съд.

Името на председателя на СГС, която не крие близките си семейни отношения с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, нашумя около избора ѝ. Според опонентката на Янева в надпреварата за поста съдия Величка Цанова изборът е бил проведен тайно, а не явно, както е изисквал законът за съдебната власт. Изборът на Янева за председател на СГС беше последван от оставки на съдии, които по този начин изразиха несъгласието си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови