Събарянето на къщи в гърменската махала приключи (снимки)

OFFNews 29 юни 2015 в 12:29 12633 11

Приключи събарянето на постройките в ромския квартал „Кремиковци” в Гърмен.

Преди минути е била разрушена и последната незаконна къща от предварително предвидените за събаряне четири постройки, съобщи "Фокус". Следващият етап за събаряне на постройките е определен за 13 юли, когато е предвидено да бъдат съборени още две незаконни постройки. 

По-рано днес ромите от квартала сами разрушиха една къща. 

Те събориха дома си след среща в общината. Там им бе обяснено, че трябва сами да съборят незаконните постройки в срок от 1 час. В противен случай ще бъдат съборени с багери и ще им бъдат наложени глоби за извършената държавна дейност.  

По-късно багер събори още две постройки пред очите на семействата, застанали пред тях. Служители от Закрила на детето работят с циганските деца, които плачат.

Представители на жандармерията са оформили кордон, за да не могат ромите да преминат обозначителните ленти, съобщи Фокус. Ромите твърдят, че няма къде да отидат, цялата им покъщнина е на земята пред съборените къщи. 

Жителите на ромската махала са събрали подписка, която ще бъде внесена за разглеждане. С нея молят да получат отсрочка в рамките на два или три месеца, за да могат да узаконят постройките си или да намерят къде да живеят.

В очакване на булдозерите в ромската махала се бяха събрали около 100 души, които скандираха името на Бойко Борисов. По думите им само премиерът може да ги спаси и те го призоваха да отиде в Гърмен.

Междувременно жители на Гърмен са категорични, че събарянето трябва да е за всички жители на ромския квартал. Те повдигат и въпроса защо ромските деца не са изведени от тази ситуация до момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!