Столични полицаи оглавяват МВР-Варна

OFFNews 17 април 2015 в 11:49 6512 2

Новият шеф на полицията във Варна ще бъде доскорошният началник на Първо районно полицейско управление в столицата Даниел Пашов.

Той беше представен официално на главния секретар на МВР Георги Костов. Пашов ще заеме мястото на Николай Калчев, който в сряда изненадващо обяви, че излиза в пенсия по собтвено желание. Калчев беше назначен на поста като временно изпълняващ длъжността от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев. Тогава той замени назначения преди това от Цветан Цветанов Чавдар Нанков.

При представянето на Пашов днес обаче Георги Костов посочи други мотиви за поредната рокада - полицията във Варна била на последно място в страната по разкриваемост на престъпления.

„Това е безапелационно ниско ниво за страната и ОД на МВР – Варна е на последно място по този показател”, каза Георги Костов, цитиран от "Фокус". Той посочи резултатите на други по-големи дирекции в страната. Разкриваемостта при СДВР е е 26.3 %, ОД на МВР - Бургас – 35 %, ОД на МВР – Пловдив – 25 %. Във Варна този процент е 18.96.

Главният секретар обясни назначението на началник, който не е от Варна с факта, че нивото на оперативно-издирвателната дейност във Варна е изключително ниско. Постигнатите от Калчев резултати, според него, са меко казано обезпокоителни и е нормално на тази база да има проблеми и в Районните управления на Варна.

Костов добави, че най-вероятно ще има преструктуриране и на другите ръководни постове във варненската дирекция. Така Николай Панчев, който е също от Първо Районно управление в София, ще оглави звеното на Охранителна полиция във Варна. „До тук спираме с миналото, дошло е време да затегнем коланите и да забързаме влака”, обърна се към личния състав на ОД на МВР – Варна главен комисар Георги Костов.

По времето, когато Пашов ръководеше столичното Първо районно управление, избухна скандал, при който младежи се оплакаха от полицейско насилие. От своя страна служител на управлението каза, че задържаните тийнейджъри скъсали пагона му. От записите на охранителните камери обаче стана ясно, че той сам е скъсал униформата си, за да симулира нападение над него. По-късно прокуратурата отказа да образува дело срещу полицая.

Името на Пашов нашумя и когато от "Атака" поискаха оставката му. Причината беше свалено платно с изображение на Волен Сидеров от стойката му на бул. "Цариградско шосе. Това ядоса лидера на "Атака", а националистите обвиниха органите на МВР от 1-во районно управление и Даниел Пашов в бездействие и поиска оставката му.

Даниел Пашов е роден в Пловдив, завършил е счетоводство и контрол в София. В системата на МВР е от 1993 година, като преминал през всички йерархически постове в системата. За последно е бил директор на 8-о РПУ на СДВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!