"Софийски солисти" и квартет "Димов" с по-високи заплати от 1 март

Александра Маркарян 06 март 2014 в 17:40 4730 9

Снимка ОКИ "Красно село"

Софийски солисти

Брутните заплати на музикантите от камерен ансамбъл "Софийски солисти" и струнен квартет "Димов" ще бъдат увеличени със задна дата от 1 март средно със 125 лева. Това реши комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община на заседанието си днес.

Ежемесечно общината ще отпуска допълнително по 2215 лева към бюджета на Културния дом "Красно село" за по-високи заплати на солистите. От тях 1875 лева са за заплати, 250 са за пенсионно осигуряване и 90 лева са за здравно осигуряване.

За двама от музикантите в квартета (другите двама са част и от "Софийски солисти") се отпускат допълнително месечно 250 лева за заплати, 33 лева за пенсионни осигуровки и 12 лева за здравни вноски.

Диригентът проф. Пламен Джуров, който днес присъства на заседанието на комисията с част от музикантите от "Софийски солисти", ще се откаже от увеличението в полза на двамата най-млади солисти с най-ниски заплати, каза зам.-кметът Тодор Чобанов, който е и вносител на предложението за увеличение на заплатите.

Така те ще получат средно по 187.50 лева върху заплатите си, а не по 125 лв., колкото ще е увеличението за останалите им колеги в ансамбъла.

Решението на комисията, което трябва да бъде потвърдено от Столичния общински съвет, за да влезе в сила, бе предшествано от протестни акции на "Софийски солисти" заради крайно ниските им заплати. Основните им заплати са 505 до 515 лева. След приспадането на данъците и осигуровките и прибавянето на парите за стаж 14-те солисти заплатите започват от 390 лева (толкова, например, получава лауреат от конкурс, който обаче няма стаж).

Заради безрезултатните си опити през последните години да преговарят за неувеличаваните от десетилетие заплати с директора на Културния дом "Красно село" Стефан Стефанов и с общината музикантите обявиха, че ще свирят на концерта си за 3 март, облечени в светлоотразителни жилетки. По този начин те оприличиха себе си на чистачите, с които работодателят им - общината - ги е приравнил по заплати. Решението им да излязат със светлоотразителни жилетки на сцената на Военния клуб предизвика скандалното решение на клуба да забрани на музикантите да облекат жилетките и така, в крайна сметка, провали концерта им.

"Крайно наложително е да търсим възможности за увеличаване възнагражденията на музикантите, които са невероятни професионалисти, макар да сме убедени, че то е недостатъчно за нормализиране на заплащането в пълнота", каза вносителят на предложението Тодор Чобанов.

Освен увеличението от общината планират промяна на модела на финансиране на солистите. Ансамбълът, чиито концерти досега са напълно безплатни, ще може да реализира приходи от продажба на билети.

"Вече сме в конкретни преговори за цикъл концерти срещу билети в зала "България", които подготвяме, така че да създадем допълнителни възможности за "Софийски солисти" да реализира приходи и оттам да увеличава възнагражденията на творците", каза Чобанов.

На въпрос на председателя на комисията и на групата на ГЕРБ в общинския съвет Малина Едрева защо се е стигнало до комуникация чрез медиите, а не лично диригентът проф. Джуров отговори, че "артистичният акт се оказа доста по-ефикасен и бързо действащ, отколкото административното писмо" и напомни, че писма за проблема са били пращани до общината и през 2012 г., и преди това.

Докладът на Чобанов с предложения за увеличаване на брутните заплати бе приет с пълно единодушие от комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!