Разпитаха Първанов като свидетел по делото срещу бившия шеф на разузнаването

OFFNews 24 март 2014 в 11:36 2326 0

Президентът Георги Първанов беше разпитан като свидетел по делото срещу бившия началник на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров.

Днес се проведе заседание по делото, в което генералът отговаря за присвояването на 4,7 млн. лева през 2007-2011 г. 

Според Първанов "по времето на Киров службата е била засилена и е имало успешни действия". "Бих се изкушил да кажа, че разузнавателната служба, като и българската дипломация, както обществото ни като цяло действаха синхронно и в крайна сметка успяха да постигнат най-големият дипломатически успех в началото на 21 век, освобождаването на медицинските ни сестри от Либия", каза Първанов, без да спомене решаващата роля на партньорите ни и по-специално на Франция.

Като постижение в работата на Службата той посочи случаят с българските медици в Либия, когато разузнаването е помогнало за успешния изход от кризата. 

Освен Първанов показания в съда даде и Румен Петков. Разпитани бяха и други двама бивши шефове на службата - Бриго Асапарухов и Димо Гяуров. Разпитът им беше поискан от ген. Киров. Пред съда обаче те казали, че не знаят как са харчени пари в службата извън техните мандати. 

Бившият шеф на външното разузнаване беше даден на прокурор от Бойко Борисов. Тогава ген. Киров беше съветник на бившия премиер. Борисов уволни ексразузнавача, след като се запозна с доклад на службата, от който ставаше ясно, че Киров е замесен в злоупотреби. Генералът бил проверяван за раздаване на ведомствени жилища, а службата му имала и пропуски в информацията, която трябва да осигурява от чужбина. През януари 2012 година, малко преди да го уволни, Борисов обяви, че има намерение да назначи генерала на посланически пост. Това обаче предизвика острата отрицателна реакция на министъра на външните работи Николай Младенов.

За това генералът, който е приближен до президента Георги Първанов, беше назначен за премиерски съветник на 1 февруари т. г., след като 9 г. ръководеше НРС.

Делото срещу Киров продължава и утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови