РПГ-22 – вероятното оръжие в стрелбата срещу Алексей Петров

Юлиан Христов 30 октомври 2015 в 15:16 10778 5

РПГ-22 – вероятното оръжие в стрелбата срещу Алексей Петров

Снимка http://gunrf.ru/

Вероятното оръжие, с което е стреляно по автомобила на Алексей Петров в четвъртък, е РПГ-22. Засега това не е потвърдено официално от властите.

Този модел ръчен противотанков гранатомет (РПГ) се произвежда в България и е на въоръжение в армията ни и днес. Това е една от причините оръжието да бъде по-достъпно. В същото време то има предимството да е леко и за стрелба с него е необходим един човек.

Причината от стрелбата с това оръжие в четвъртък да няма поражения е най-вероятно в невзривените гранати. Това означава, че е стреляно отблизо или вероятно става въпрос за дефектни гранати, коментираха пред OFFNews експерти в областта на военното дело.

Върху мерника на РПГ-22 са изписани три цифри – 5, 15 и 25, които обозначават метрите при прицелването. Подробност тук е, че тези цифри трябва да се умножат по 10. Това е едно от обясненията защо би могло да е стреляно отблизо – непознаването на оръжието от килърите. В същото време за точната стрелба и поразяването на мишената влияние оказва и температурата на въздуха. Атмосферните условия влияят на скоростта, с която изгаря зарядът в двигателя. Непознаването на тези подробности гарантират неуспех при стрелба.

Ако изстреляната граната е била противотанкова, взривяването ѝ става с пиезовзривател. Вероятността той да не сработи, когато попадне в мека цел е голяма. След това, или ако не улучи нищо, трябва да сработи самоликвидаторът, което очевидно също не се е случило. Това означава, че гранатата или е била дефектна, или е изстреляна от много близо, и не е успяла да се активира.

Ако граната е била осколъчна, тогава вероятността от поразяване на бронята е минимален. По-скоро пораженията в този случай са по хората, които са изложени пряко на осколките. Радиусът на безусловно поразяване в този случай е 10 м. Техните взриватели се задействат при удар в меки повърхности. Което още веднъж доказва по-скоро дефектни изделия.

РПГ-22 е предназначена за пробиване на хомогенна танкова броня с дебелина до 400 мм. Това най-общо представлява метален лист, дебел 40 см, изработен от яка бронева стомана, която е закалена по специална технология.

Най-добрите автомобилни брони трябва да издържат на стрелба със 7.62 мм куршум от картечница или снайперска винтовка от типа на „Драгунов“. Такава броня може да опази от стрелба до 10 м. Тя се състои от „сандвичи“ от броневи плочи и амортизиращи и дестабилизиращи слоеве, обикновено кевлар.

РПГ-22 е приета на въоръжение в съветската армия през 79-та година, а малко по-късно и у нас. България има лиценз за производството им. Особеност на това оръжие е, че при него има голям процент на откази и това вероятно е довело до неуспешната стрелба в четвъртък. Освен това, изстреляните от него гранати лесно рикошират.

Тъй като това оръжие все още е на въоръжение в Българската армия, снабдяването с него би трябвало да е невъзможно, тъй като то се съхранява в строго охранявани военни складове. Много малка е вероятността такива оръжия да има в цеховете за утилизация, защото обезвреждането им не е рентабилно, то е сложно и скъпо.

От описаното дотук, остава отворен въпросът как това оръжие е попаднало от военни складове в частни ръце и защо службите не знаят, че неопределен брой гранатомети се намират в частни ръце. От случая става ясно също, че килърите не са имали необходимата подготовка и че непознаването на подобна "играчка" в ръцете им би застрашило и собствените им здраве и живот. А издирването им може да започне например от кабинетите "уши, нос, гърло", където двама души сигурно са се обърнали с оплаквания от проблеми с десните уши, а после са купили от аптеката големи количества витамин Б 12, или препарати с голяма концентратия на Б 6 и Б 12.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови